Infofinanciar > Esential > Prețul mașinilor electrice ar putea crește exponențial! Începe „bătălia” UE-SUA pe aluminiul din Orientul Mijlociu
Esential

Prețul mașinilor electrice ar putea crește exponențial! Începe „bătălia” UE-SUA pe aluminiul din Orientul Mijlociu

aluminiu (sursă foto: economedia.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Cumpărătorii europeni și americani se vor înscrie într-o competiție destul de „agresivă” în ceea ce privește aluminiul din Orientul Mijlociu. Asta doar dacă Uniunea Europeană ia hotărârea de a interzice metalul rusesc în lunile următoare. În acest mod, ar putea apărea creșteri de prețuri ce amintesc de cele din anul 2018. La acel moment, au fost impuse sancțiuni împotriva Rusal, o companie din Rusia și cel mai mare producător mondial de aluminiu.

O cursă pentru aluminiul din Orientul Mijlociu, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Bahrain, va alimenta inflația pentru companiile occidentale din industriile de transport, ambalare și construcții. Aceste companii se confruntă deja cu costuri ridicate ale materiilor prime și ale salariilor. Aluminiul este un element-cheie pentru vehiculele electrice. Semnificativ mai ușor decât oțelul, acesta este în prezent metalul preferat pentru o gamă largă de piese pentru vehiculele electrice.

Începe „bătălia” pe aluminiul din Orientul Mijlociu

Conducerea UE discută deja de luni bune despre sancțiuni care ar uma să interzică comercializarea aluminiului rusesc. Nu au fost incluse noi sancțiuni pe această temă în ultimul pachet, dar se așteaptă ca blocul să propună în curând un alt set cu noi interdicții de import. Producătorii din Orientul Mijlociu au fost responsabili pentru 6,2 milioane de tone metrice sau aproape 9% din livrările globale anul trecut. Datele acestea sunt oferite acum de către de Institutul Internațional al Aluminiului. Iar aproximativ două milioane din această cantitate au fost expediate în Europa și Statele Unite.

Pierderea metalului rusesc ar lăsa Europa cu un deficit de aproximativ 500.000 de tone. Iar din această cantitate, o parte ar putea fi compensată prin repornirea capacităților oprite în regiune. Dar nu toate. „Furnizorii din Orientul Mijlociu nu vor fi capabili să înlocuiască rapid și în totalitate deficitul Europei”, a declarat Dmitri Ceres de la PerenniAL, trader de aluminiu cu sediul în SUA.

Cumpărătorii de aluminiu de pe piața fizică plătesc prețul de la Bursa de Metale din Londra (LME). Preț la care se adaugă o primă pentru a acoperi costurile de transport și manipulare și alte taxe. „Primele (diferența dintre prețul plătit pentru un titlu cu venit fix și valoarea nominală a titlului în cauză – n.r.) europene vor trebui să crească pentru a atrage metalul din alte regiuni, inclusiv din Statele Unite. Primele din SUA vor trebui, de asemenea, să crească pentru ca metalul să continue să ajungă în Vest”, a declarat Ceres.

Cu ochii pe Bursa Metalelor de la Londra

Sancțiunile impuse de SUA producătorului rus Rusal în aprilie 2018 au declanșat o criză care a dus la un salt de 35% în câteva zile al aluminiului la Bursa Metalelor din Londra (LME), până la maximele ultimilor șapte ani. Primele europene plătite cu taxe vamale au urcat cu 45% în luna următoare. Asta în timp ce primele din SUA au crescut cu 20% în aceeași perioadă.

Este puțin probabil ca majorările de preț în cazul unei noi interdicții să se extindă la fel de mult ca cele din 2018 din cauza excedentelor din Asia. Iar oferta rusă ar putea fi redirecționată către China. Această țară este deja un destinatar important al aluminiului rusesc după ce Rusia a invadat Ucraina. Cu toate acestea, puterea reacției va depinde de faptul dacă LME, ca urmare a sancțiunilor UE, va decide să interzică aluminiul de origine rusă. Acesta din urmă cuprinde 90% din stocurile din depozitele înregistrate la LME .

„Dacă tonajele Rusal nu ar mai fi acceptate în tranzacțiile de pe LME, având în vedere lipsa metalului non-rusesc din depozite, primele fizice și prețurile LME ar crește. Cel mai probabil, această creștere va fi una destul de agresivă”, a declarat analistul Michael Widmer de la Bank of America. Autosancțiunile și tarifele de 200% la importurile din SUA au făcut ca multe companii americane să se diversifice din Rusia către alte țări, inclusiv Orientul Mijlociu.

Interacțiunea cu Rusia scade

Importurile americane de aluminiu rusesc au scăzut anul trecut la 16.902 tone, sau 0,4% din total, de la 4% în 2022 și aproape 9% în 2018. Asta aată acum cifrele de la Trade Data Monitor (TDM), o companie de date comerciale cu sediul în Elveția. Cu toate acestea, chiar dacă importurile UE de aluminiu rusesc au scăzut, ele sunt încă semnificative. Potrivit TDM, importurile UE de aluminiu rusesc au totalizat 512.122 de tone în 2023 sau 8% din total, de la 12% în 2022 și 19% în 2018.

„Sancțiunile UE asupra aluminiului rusesc vor însemna prime mai mari în Europa. Primele din SUA vor trebui apoi să crească și ele pentru a rămâne competitive”, a declarat analistul David Wilson de la BNP Paribas. „Primele europene sunt deja mai mari. Costurile de transport maritim pentru obținerea metalului din Orientul Mijlociu și alte țări asiatice au crescut din cauza atacurilor din Marea Roșie”.

Costurile de transport au crescut din cauza atacurilor militanților Houthi asupra navelor din Marea Roșie. A fost vizată o rută care permite comerțului Est-Vest să folosească Canalul Suez. Importurile UE de aluminiu din Orientul Mijlociu au fost de aproape 1,2 milioane de tone sau 18,8% din total anul trecut. Asta în timp ce SUA au importat peste 800.000 de tone sau 19,3%, scrie Reuters.