Infofinanciar > Lumea la zi > Bursa din SUA ia fața celei din China. Oficialii impun măsuri
Lumea la zi

Bursa din SUA ia fața celei din China. Oficialii impun măsuri

Bursa de Valori NY Sursa foto CNBC
Sursa foto: arhiva companiei

Luni, 26 februarie, a luat sfârșit pentru Bursa de Valori de la Shanghai o serie de ședințe care s-au încheiat în creștere. Acestea se desfășurau încă de la începutul lunii. marți, însă, a avut loc din nou o sesiune pozitivă.

Cu toate acestea, piața aproape că nu a reușit să „șteargă” pierderile înregistrate anterior. După cum se arată într-o analiză realizată de Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, randamentul de la începutul acestui an este de numai 1,8%.

Pierderile Bursei de la Shanghai

Pe perioada ultimelor 12 luni, indicele compozit al Bursei de la Shanghai a pierdut 8%. În plus, la punctul minim din data de 5 februarie, scăderea care s-a înregistrat a fost dublă. Totuși, în cazul S&P500 se înregistrează valori record. Indicele Bursei din SUA a înaintat cu 6,9% de la începutul lui 2024. De asemenea, în ultimele 12 luni, acesta a crescut cu 27,3%. Este o divergență semnificativă comparativ cu bursa din China.

Disparitatea este și mai impresionantă cu cât economia Chinei, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, este cea mai mare din lume. Asta cu toate că în valoarea nominală nu „atinge” decât 17 trilioane de dolari, față de SUA, care atinge 27 de trilioane de dolari.

Totodată, la finalul anului 2023, capitalizarea bursieră era la 49 de trilioane de dolari, sau 44,9% din valoarea totală a acțiunilor listate la nivel mondial. Asta comparativ cu ponderea de 6% a bursei din China.

Într-o perioadă de aproximativ două luni, din 2024, depărtarea  s-a adâncit și mai mult. Asta având în vedere că acțiunile americane au urcat rapid.

Îngrijorări la Beijing

Este normal ca autoritățile de la Beijing să fie îngrijorate. În acest fel, dorind să combată mișcarea descendentă, inițial au aplicat măsuri „clasice”. Printre acestea se regăsește și încurajarea companiilor de stat să achiziționeze acțiuni de pe piață. Fie din sectorul bancar, fie ETF-uri. O altă măsură la care au apelat oficialii a fost demiterea șefului autorității de reglementare.

Măsurile, însă, nu au avut un succes deplin. S-au înregistrat numai o creștere a volumelor și episoade de revenire. Acesta nu au reușit să restabilească încrederea.

Având aceste lucruri în vedere, oficialii au apelat la măsuri mai puțin obișnuite, care sunt asociate cu timpurile de criză:interdicția de a realiza vânzări nete (acțiuni vândute în valoare mai mare decât cele cumpărate) în primele 30 de minute și ultimele 30 de minute ale ședinței. Măsura a fost impusă unor fonduri și divizii de tranzacționare proprie. Totodată, fondurilor de hedging le-a fost indicat să evite ordinele de vânzare concentrate.

Limitarea presiunii de vânzare

După cum a transmis consultantul de strategie în cadrul XTB România, măsurile luate de oficiali pot genera un efect de limitare a presiunii de vânzare. Mai ales prin intermediul metodei vânzării în lipsă. De asemenea, acestea mai pot conta și la stabilirea unei referințe, precum prețul la închiderea zilei, mai mare decât cel care a fost setat în lipsa acestora.

Pentru ca rezultatele să fie unele de lungă durată trebuie, însă, ca fundamentele să fie refăcute. Totodată, este nevoie și ca lichiditățile și încrederea să se reconstruiască, informează economica.net