Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, în turneu asiatic! După Coreea de Nord, pleacă în Vietnam
Lumea la zi

Putin, în turneu asiatic! După Coreea de Nord, pleacă în Vietnam

vladimir putin rusia alageri (Sursă foto: Financial Intelligence)
Sursă foto: arhivă

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Vietnam în perioada 19-20 iunie. În urma unei invitații din partea secretarului general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Aceasta marchează prima vizită a lui Putin în Vietnam după mai bine de un deceniu, după cum a confirmat Ministerul Afacerilor Externe.

La 16 iunie, șeful partidului Nguyen Phu Trong și președintele To Lam au făcut schimb de mesaje de felicitare cu președintele Putin. Pentru a comemora cea dea 30a aniversare a Tratatului privind principiile relațiilor de prietenie dintre Vietnam și Rusia. De asemenea, prim-ministrul Pham Minh Chinh a făcut schimb de mesaje cu prim-ministrul rus Mihail Mișușin.

Liderii au subliniat semnificația tratatului, numindul o piatră de hotar care a consolidat foarte mult relația VietnamRusia. Și a pus bazele pentru avansarea legăturilor lor către un Parteneriat strategic cuprinzător.

Până în aprilie, Rusia a investit 984,98 milioane de dolari în 186 de proiecte în Vietnam. Ceea ce o situează pe locul 28 în topul celor mai mari investitori din 145 de țări și teritorii. Vietnamul, la rândul său, a investit 1,63 miliarde de dolari în 18 proiecte în Rusia. Concentrându-se pe sectoare precum petrol și gaze, agricultură și producție, potrivit Ministerului Planificării și Investițiilor.

Comerțul dintre Vietnam și Rusia a ajuns la 3,63 miliarde de dolari în 2023, o creștere de 2,3% față de anul precedent. Rusia a oferit, de asemenea, 1.000 de burse studenților vietnamezi în 2023. Aproximativ 5.000 de studenți vietnamezi studiind în prezent în Rusia. Comunitatea vietnameză din Rusia numără între 60.000 și 80.000 de persoane, potrivit vnexpress.