Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele din Sri Lanka prins pe aeroport! Încerca să fugă din țară după ce a fost acuzat de crime de răboi
Lumea la zi

Președintele din Sri Lanka prins pe aeroport! Încerca să fugă din țară după ce a fost acuzat de crime de răboi

Gotabaya Rajapaksa - sursa foto - bzi.ro
Sursa foto: bzi.ro

Se pare că fuga de responsabilitate este un lucru întâlnit la mai mulți politicieni din întreaga lume. Ultimul exemplu este cel al lui Gotabaya Rajapaksa, președintele din Sri Lanka. Acesta urma ca miercuri să își dea demisia, însă a decis că trebuie să părăsească țara. „Mica lui escapadă” a fost oprită de către autorități, chiar pe aeroport, înainte de a începe.

Gotabaya Rajapaksa nu mai este de mult timp dorit în funcția de președinte. Oamenii din Sri Lanka și-au manifestat pe parcursul mai multor luni dorința de a-l înlătura. Acesta a ales să își dea demisia pe parcursul zilei de miercuri din săptămâna curentă.

A încercat să își mențină funcția, dar voința poporului a învins

Politicianul nu a putut intra în zona VIP din cadrul aeroportului din Sri Lanka deoarece personalul nu a dorit acest lucru, potrivit Digi24. De asemenea, se poate ca el să nu fi dorit să aștepte la cozile normale, alături de cetățeni obișnuiți, întrucât se temea să nu fie pus în pericol de către oamenii de la terminalul de zbor.

Președintele din Sri Lanka s-a „luptat” încă de la începutul protestelor împotriva lui, ținând practic cu dinții de funcția lui de șef de stat. Totuși, ultimul protest „i-a pus capac”. Situația a fost gravă deoarece numărul oamenilor prezenți la manifestația din Colombo a fost de ordinul sutelor de mii, clădirea președintelui ajungând sub stăpânirea lor. Într-un astfel de scenariu, singura soluție a rămas anunțarea demisiei lui Gotabaya Rajapaksa

Sunt importante și motivele pentru care oamenii din Sri Lanka nu și-l mai doresc la conducere pe Gotabaya Rajapaksa. Acesta este considerat ca fiind principalul responsabil pentru situația extrem de dificilă din punct de vedere economic prin care trece țara asiatică.

De asemenea, conform sursei menționate, acesta este văzut drept răspunzător și pentru diverse crime de război, încă de pe vremea când ocupa funcția de ministru al Apărării.

Un nou președinte va fi ales în câteva zile

După ce postul de președinte va rămâne vacant, trebuie ales un nou lider de stat. Astfel, parlamentarii o să aleagă succesorul la conducerea țării. Decizia va fi luată pe data de 20 iulie. Un nume important din politica acestui stat deja a spus că vrea preia funcția de președinte, și anume Sajith Premadasa. Acesta a fost învins de către Rajapaksa la precedentele alegeri prezidențiale, care au avut loc în urmă cu trei ani.

Se poate spune că nereușita de a pleca din Sri Lanka este o moștenire de familie, deoarece nici fratele liderului de stat nu a putut să părăsească aeroportul din Asia și să ajungă în Statele Unite ale Americii. Întocmai ca fratele lui mai mare, și cel mic a fost acuzat că a luat parte la acte de corupție, potrivit sursei mențioante.