Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Chinei cere crearea mai multor locuri de muncă. Șomajul în rândul tinerilor este ridicat
Lumea la zi

Președintele Chinei cere crearea mai multor locuri de muncă. Șomajul în rândul tinerilor este ridicat

xi-jinping-
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele Chinei îi îndeamnă pe oficiali să creeze mai multe locuri de muncă pentru tineri și pentru lucrătorii migranți. Ceea ce ar putea fi un semnal că politica de ocupare a forței de muncă ar putea fi în curs de elaborare înaintea unei reuniuni politice cheie din iulie.

Ocuparea forței de muncă pentru tineri, inclusiv pentru proaspeții absolvenți, este o prioritate absolută, a declarat președintele Xi Jinping în fața membrilor celui mai important organism decizional al Chinei în această săptămână. Asta a relatat marți agenția de știri de stat Xinhua. De asemenea, el a cerut să se depună mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe lucrătorii migranți să obțină locuri de muncă.

Crearea locurilor de muncă a stagnat

Remarcile lui Xi vin în contextul în care unele dintre principalele motoare de creare de locuri de muncă din China stagnează. O criză imobiliară prelungită a încetinit construcțiile. Asta în timp ce tensiunile comerciale în creștere prezintă riscuri pentru sectorul industrial extins care produce exporturi chinezești.

Pentru cei aproape 12 milioane de absolvenți de facultate, un număr record, care vor intra pe piața muncii din China în acest an, va fi probabil dificil să obțină un loc de muncă. Datele oficiale au stabilit rata șomajului în rândul tinerilor la 14,7% în aprilie. O îmbunătățire față de luna precedentă. Dar economiștii spun că șomajul este încă ridicat.

Există o oarecare îngrijorare cu privire la cifrele oficiale. Asta după ce biroul de statistică al Chinei a suspendat publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor anul trecut. Atunci rata a atins un nivel record de 21,3%. Ulterior, a reluat publicarea seriilor cu o nouă metodologie care exclude studenții. Ceea ce, potrivit unor analiști, minimizează latitudinea șomajului în rândul tinerilor.

Fără locuri de muncă pentru tineri

Problema nu este că China nu are locuri de muncă pentru tineri, spun economiștii. Problema este reprezentată de dezechilibrele structurale de pe piața muncii.

Multe fabrici se străduiesc să găsească suficienți muncitori pentru a menține liniile de producție în funcțiune pe măsură ce populația îmbătrânește. În timp ce sectoarele de servicii slab plătite, cum ar fi menajul, au dificultăți în a atrage angajați. Există, de asemenea, o lipsă de locuri de muncă mai bine plătite și cu înaltă calificare pe care mulți tineri doresc să le obțină după ani de studii.

În comentariile sale în fața Biroului Politic, Xi a cerut oficialilor să studieze motivele care stau la baza lipsei de forță de muncă în unele sectoare nespecificate ale economiei, potrivit Xinhua.

O nouă politică

Politica ar trebui să vizeze sprijinirea industriilor și companiilor cu o capacitate puternică de ocupare a forței de muncă. În timp ce învățământul superior și școlile profesionale ar trebui să fie ajustate și dezvoltate pentru a îmbrățișa noile tehnologii și industrii, a spus Xi.

El a promis, de asemenea, reforme în ceea ce privește ajutorul public pentru cei care își caută un loc de muncă. Dar și o mai bună protecție a muncii și bunăstare socială. Însă fără a anunța măsuri politice specifice, potrivit raportului.

Accentul puternic pus pe ocuparea forței de muncă în comentariile lui Xi face ecoul unor comentarii similare făcute în timpul unei călătorii recente în provincia de coastă Shandong. Acolo a prezidat un simpozion cu directori de afaceri și cadre universitare.

Agenda de reformă a Chinei

Întâlnirea de profil înalt a oferit o perspectivă asupra agendei de reformă a Chinei. A sugerat posibilele puncte de interes politic pentru cel de-al treilea Plenum care va urma, au declarat economiștii HSBC într-o notă.

Mult-așteptatul plenum din iulie reunește elitele comuniste conducătoare ale Chinei pentru a anunța reforme radicale.

„Subiectele discutate în cadrul simpozionului sugerează că economia este în continuare prioritară”, au declarat economiștii HSBC. Reuniunea a identificat domeniile cheie care așteaptă progrese. Inclusiv ocuparea forței de muncă, creșterea veniturilor, educația, informează wsj.com