Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Braziliei face jocul Rusiei! Klaus Iohannis se întâlnește cu el astăzi
Lumea la zi

Președintele Braziliei face jocul Rusiei! Klaus Iohannis se întâlnește cu el astăzi

Lula da Silva Sursa foto The Guardian
Sursa foto The Guardian

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a atras luni critici severe din partea Statelor Unite pentru comentariile sale recente care sugerează că Occidentul a „încurajat” războiul prin înarmarea Ucrainei. Comentariile survin cu doar o zi înainte ca președintele Klaus Iohannis să își înceapă vizita în această țară.

Pe de altă parte, președintele Lula a fost lăudat de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru propunerea sa de a purta discuții de pace. Șeful diplomației ruse, aflat într-o vizită la Brasilia, s-a întâlnit cu Lula și a mulțumit Braziliei pentru eforturile sale de a rezolva conflictul. În paralel, un purtător de cuvânt al Casei Albe l-a acuzat pe Lula că „repetă propaganda rusă și chineză fără să analizeze faptele”.

Lula s-a prezentat ca un intermediar pentru negocierile de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, care a început când Rusia a invadat țara vecină în februarie 2022. Această propunere s-a bazat pe tradiția Braziliei de non-intervenție și diplomație deschisă.

Lula vrea să lase Ucraina fără arme

Președintele Lula a înfuriat multe cancelarii din Occident prin comentariile din weekend, când a cerut puterilor occidentale să înceteze să mai furnizeze arme pentru război. Comentariile au fost făcute la scurt timp după ce s-a întors din China, unde a discutat despre această chestiune cu președintele chinez Xi Jinping.

„Statele Unite trebuie să înceteze să mai încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace”, a declarat Lula recent jurnaliștilor. De asemenea, el a cerut ca un grup de țări neimplicate în război să angajeze Rusia și Ucraina în discuții de pace. „Dar trebuie să vorbim și cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană. Trebuie să-i convingem pe oameni că pacea este calea”, a spus el.

Lavrov a declarat luni jurnaliștilor din Brasilia că Moscova este „recunoscătoare prietenilor noștri brazilieni pentru înțelegerea clară a genezei situației”. „Suntem recunoscători pentru dorința lor de a contribui la găsirea unor modalități de soluționare a acestei situații”, a spus ministrul de Externe rus.

În acest context, se anunță o misiune delicată pentru președintele Klaus Iohannis, care efectuează, marţi şi miercuri, o vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani.

SUA au reacționat prompt

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat luni că declarațiile lui Lula au fost „pur și simplu eronate” și și-au ratat ținta „sugerând că Statele Unite și Europa nu sunt interesate de pace sau că împărtășim responsabilitatea pentru război”.

Până în prezent, dintre națiunile occidentale, doar președintele francez Emmanuel Macron a salutat inițiativa de pace a lui Lula. Apelul liderului brazilian de a opri livrările de arme către Ucraina nu a fost bine primit de majoritatea diplomaților. Kievul, Washingtonul și alți aliați spun că o încetare a focului acum ar lăsa sub controlul Rusiei teritoriul pe care aceasta l-a cucerit cu forța.

Uniunea Europeană a respins, de asemenea, sugestia lui Lula potrivit căreia atât Ucraina, cât și Rusia sunt vinovate pentru război. Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat că tot ajutorul a fost destinat „apărării legitime” a Ucrainei. La începutul acestui an, Lula a refuzat să furnizeze muniție Ucrainei, așa cum se pare că a cerut Germania, conform Reuters.