Infofinanciar > Lumea la zi > De ce pentru președintele Poloniei nu contează absolut deloc cine e la Casa Albă
Lumea la zi

De ce pentru președintele Poloniei nu contează absolut deloc cine e la Casa Albă

duda președinte polonia prim-ministru (sursă foto: apnews.com)
sursă foto: arhiva companiei

Liderul Poloniei a venit la Washington cu un mesaj simplu. Acesta spune clar și răspicat faptul că pentru țara sa nu contează cine se află la Casa Albă. Președintele Andrzej Duda, care a luat cina la New York cu fostul președinte Donald Trump în primăvara acestui an, a declarat că va fi fericit să colaboreze cu oricine va fi ales ca viitor președinte. Atât timp cât persoana respectivă îi împărtășește obiectivele de a proteja Europa de Rusia.

„Trebuie să fim sinceri și să ne spunem că Războiului Rece a revenit și că acest lucru nu se datorează acțiunilor Statelor Unite. Ci renașterii ambițiilor imperiale rusești”, a declarat Duda pentru POLITICO în timpul unui interviu acordat marți, 9 iulie, la ambasada Poloniei. În timp ce liderii mondiali s-au adunat în oraș pentru summitul anual al NATO.

Duda și-a făcut prieteni de-a lungul timpului

Statele Unite găzduiesc summitul din acest an pe fundalul nu doar al războiului din Ucraina, ci și al perspectivei realegerii lui Trump. Care a venit anterior cu critici la adresa alianței. S-a opus trimiterii de ajutor militar la Kiev și a favorizat relații mai strânse cu Vladimir Putin. Acest lucru îl pune pe Duda într-o poziție dificilă. În timp ce are loc un război care a adus mii de refugiați ucraineni în țara sa. Și a servit ca o reamintire dură a amenințării reprezentate de Putin. Pe scurt, Polonia nu își poate permite să ia parte la politica americană.

„Poporul american este cel care decide cine va fi președintele său. Iar în calitatea mea de președinte al Poloniei, pot răspunde doar în felul următor: Vom accepta și vom saluta orice alegere care va fi făcută de poporul american”. Duda l-a lăudat atât pe fostul președinte Barack Obama, care a trimis mai multe trupe americane în Polonia. Cât și pe Trump și Biden, cărora le-a mulțumit, de asemenea, pentru creșterea prezenței militare americane în Polonia și Europa de Est.

De ani de zile, președintele polonez a găsit modalități de a-l flata pe Trump. În 2018, el a îndemnat SUA să desfășoare mai multe trupe și echipamente în țara sa. Și a mers atât de departe încât a sugerat Poloniei să construiască un „Fort Trump” pentru a găzdui acolo trupele americane și poloneze. „Sunt profund convins că sarcina]președintelui polonez este de a construi relații cât mai bune cu cel mai mare aliat din NATO, și anume Statele Unite ale Americii”, a spus el.

Mesajul lui Duda, la Summitul NATO

Aceasta face parte din mesajul general al președintelui polonez către aliații din Washington în această săptămână. În timp ce America trebuie să conducă, Europa nu poate renunța atunci când vine vorba de a-și arăta puterea împotriva Moscovei. Guvernul Duda a fost în fruntea campaniei de reînarmare în Europa. A cheltuit aproape 4% din PIB pentru apărare, adică dublu față de obiectivul NATO de 2%. Și a trimis Kievului totul, de la avioane de luptă și tancuri la sisteme de apărare aeriană.

Aceste mișcări au asigurat Poloniei un loc ca cea mai nouă putere militară a alianței, un rol care face din Varșovia un jucător în alianță și în Europa. Într-un mod în care nu a fost în anii anteriori. „Putem vedea că există un deficit uriaș de securitate în Europa”, a spus el. A adăugat apoi că este esențial ca, în timpul summitului anual al alianței, NATO să transmită lumii „un mesaj de unitate a NATO, acest lucru trebuie să fie foarte clar. Iar al doilea mesaj care este important să fie transmis este că NATO este puternică și că NATO vede o amenințare emanând din Rusia”.

SUA în sfârșit a ciulit urechile

Polonia, la fel ca multe alte națiuni din Europa Centrală și de Est, a avertizat de mult timp cu privire la amenințarea pe care Rusia lui Vladimir Putin o reprezintă pentru Europa. Și, deși nu au salutat războiul din Ucraina, liderii din regiune sunt oarecum încurajați de faptul că Occidentul a recunoscut în sfârșit avertismentele. După ce Rusia a invadat Georgia în 2008 și a cucerit Crimeea în 2014, „Occidentul nu a reacționat în mod adecvat”, a declarat Duda. Astfel, Occidentul a dovedit că sancțiunile și declarațiile ferm formulate nu au fost suficiente pentru a-l descuraja pe Putin.

În prezent, „Rusia și-a consolidat și și-a construit prezența militară în Kaliningrad”, exclava rusă dintre Polonia și Lituania. „Iar astăzi aceasta este cea mai puternic militarizată bucată de pământ din lume. Rusia vorbește deschis despre desfășurarea de arme nucleare în Belarus”. Mișcări care reprezintă o nouă „amenințare la adresa NATO, astfel încât răspunsul NATO de astăzi trebuie să fie adecvat nivelului acestei amenințări”, citează POLITICO.