Infofinanciar > Info > Vrei să fii președintele unei asociații de proprietari? Ce salariu ai
Info

Vrei să fii președintele unei asociații de proprietari? Ce salariu ai

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto Arhiva companiei

În fiecare bloc există o asociație de proprietari ce are și un președinte. Pentru munca prestată acesta este remunerat. Mai mult, venitul lunar al lui este stabilit de comun acord printr-o hotărâre a Adunării generale.

Salariul acestuia depinde de implicare, dar și de numărul apartamentelor sau de blocurilor de care se ocupă. Salariul nu este unul fix pentru toată lumea. El diferă de la un președinte la altul.

Ce salariu primește un președinte de bloc?

Ceea ce este de menționat despre un președinte de asociație este faptul că el trebuie să fie ales de locatari, dar și să fie unul dintre proprietarii de apartamente din bloc. Conform legii, acesta nu poate fi angajat și nici nu poate fi un chiriaș într-un apartament.

„Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari. Ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”, se arată în lege.

Salariul unui președinte de bloc poate începe de la 200 de lei și poate ajunge până la 1.850 de lei. Sumele variază în funcție de numărul apartamentelor. Cei 200 de lei se acordă pentru 64 de apartamente, întâmpla ce cei 1.850 de lei se acordă pentru 480 de locuințe.

Venitul diferă în funcție de numărul apartamentelor

Răspunsul unui președinte al unei asociații ce are în subordine 132 de apartamente primește 1.500 de lei net lunar.

„La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea codomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolațiile teraselor, canalizarea din subsoluri. Și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă. Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii 65-66. Permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații. Spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptămânal nu este mult”, conform unui internaut.

Conform romaniatv.net, unii președinți nu primesc niciun salariu. Aici depinde de dorința fiecăruia.

Salariul președintelui este împărțit în mod egal la apartamentele din subordine. Acestea se adaugă la întreținerea fiecărui locatar.

„Președintele, femeia de serviciu instalatorul plus schimbare apometre, citire căldură dezinsecție, interfon, lift, diverse avertizoare etc, cu toate firmele președintele semnează contracte astfel ajungi pe listă la 500, 600, 700, 800 pentru 2 pers și 2 sau 3 camere, restul de cheltuieli nu se mai pun, noroc cu asistații sociali că plătesc cu ajutoare căldură, lumina, etc restul listei plină de restanțe”, a fost comentariul unui locatar.