Infofinanciar > Info > Presa din Ungaria este îngrijorată de situația țării noastre! „România are probleme serioase cu bugetul”
Info

Presa din Ungaria este îngrijorată de situația țării noastre! „România are probleme serioase cu bugetul”

bani, euro, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

România se confruntă cu grave probleme în ceea ce privește bugetul, motivul este creșterea foarte rapidă a cheltuielilor, care se măresc mai repede decât încasările. Nu se știe precis cu ce se va acoperi deficitul respectiv, spune publicația din Ungaria, Napi Gazdaság.

Publicația Maszol scrie că cifrele din luna martie ale bugetului arată semne serioase de îngrijorare. Rador scrie că Ministerul de Finanțe are date conform cărora în luna martie, sumele încasate de bugetul central au cresut cu 9% față de anul trecut, în schimb, cheltuielile au crescut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Încasările din taxa de valoarea adăugată s-au majorat cu 23% în a treia lună a anului, totuși este un mare minus. În primele două luni s-au înregistrat încasări de 45%. Creșterea este datorată de situația inflației, dar și a faptului că executivul amână intenționat restituirea TVA pentru întreprinderi.

Sfera concurenței a înregistrat o cădere subită în ceea ce privește profitul, iar acest lucru spune multe despre situația actuală a României din punct de vedere economic. În luna martie au ajuns la stat 0,6 miliarde de lei drept impozit al societății, cu 45,5% mai puțin față de anul 2021.

Cheltuielile pentru dezvoltare au valoarea de 1,8 miliarde de lei, cu 14% mai puțin decât cele care au fost înregistrate anul trecut. Un total de 1,3 miliarde de lei au fost utilizate ca să fie plătite ratele de credit, mai mult cu 30% decât luna martie a anului trecut.

Valoarea cheltuielilor este cu 6,3 miliarde de lei mai mare decât cea a încasărilor, iar în primele două luni ale anului, deficitul era în total de 9,5 miliarde de lei.

Existând această situație, nu este deloc sigură modalitatea prin care bugetul pentru anul 2022 ar putea fi realizat.

Situația analizată de România și Comisia Europeană

La finalul lunii martie, România și Comisia Europeană spun că economia României va crește cu 4%. Comisarul European, Paolo Gentiloni a avut totuși anumite rezerve provocate din pricina situației actuale din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă comune pe care Adrian Câciu, ministrul de finanțe a avut-o împreună cu Paolo Gentiloni, italianul a spus : „Economia  europeană își revine puternic și așteptă, la nivel european și în România, o creștere de aproximativ 4%. Războiul va afecta creșterea economică. Am văzut deja un impact pe inflație, pe creșterea prețurilor energiei, mărfurilor alimentare și ne putem aștepta ca aceste cifre să crească. De asemenea, scade încrederea în economie în rândul consumatorilor și investitorilor. Dar, dacă acționăm împreună vom reuși să limităm impactul acestei crize.”.