Lumea la zi

Premierul Poloniei, acuzații grave la adresa Germaniei. „Nu se poate ca o singură țară să dicteze prețurile pentru UE”

Mateusz Morawiecki sursa foto b1
Mateusz Morawiecki sursa foto b1

La sosirea la o conferință care a avut loc joi la Praga, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat Uniunea Europeană, și în special Germania, pentru modul în care tratează problema energiei. El  consideră că „egoismului Germaniei”, ţară care „dictează clar politica energetică a UE”, a dus la creșterea prețurilor pe piața energetică.

„Nu se poate ca interesele unei singure ţări, adică Germania, să determine traiectoria preţurilor pentru toate statele membre” ale UE, a criticat Morawiecki la sosirea la summitul „Comunităţii politice europene”. În consecință, el  a cerut Comisiei Europene o „acţiune imediată” pentru a-și regândi strategia de plafonare a creșterii prețurilor la energie printr-un mecanism din 2014 care „din păcate nu a funcționat”.

Ce măsuri propune premierul

În locul acestei metode, premierul polonez propune „impunerea unui preț maxim bazat pe drepturile de emisie de CO2″, ceea ce „ar reduce semnificativ prețul energiei electrice în întreaga Europă”. „Europa se confruntă astăzi cu o criză fără precedent, cu mai multe riscuri şi pericole ca oricând în ultimul deceniu”, ca urmare a războiului ”provocat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi a greşelilor fatale din politica climatică şi energetică a UE”, a concluzionat premierul polonez”.

Cu câteva zile în urmă, premierul Poloniei a lansat acuzații și la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarațiile acesteia potrivit cărora Uniunea Europeană are puterea de a lua măsuri de retorsiune împotriva statelor membre dacă lucrurile „merg într-o direcție dificilă”, făcând aluzie la eșecurile repetate ale guvernelor polonez sau maghiar în ceea ce privește atacurile la adresa democrației și justiției.

„Afirmația lui Von der Leyen a fost scandaloasă. A spus că Bruxelles-ul are instrumentele să disciplineze Italia dacă ea creează un guvern care să nu fie în favoarea Bruxelles-ului”, a spus premierul polonez, potrivit Digi24. „Este aceasta Europa pe care ne-o dorim? Eurocrații de la Bruxelles să dicteze cum ar trebui să fie guvernul? Acesta nu este stat de drept, este dictat și lipsa statului de drept”, a continuat Morawiecki.

Polonia și UE au o dispută îndelungată și, în ultima vreme, se pare că sunt în permanență în dezacord. Printre standardele recente privind statul de drept impuse de Comisie Poloniei se numără cerința de a modifica camera disciplinară contencioasă pentru judecători. Accesul Poloniei la fondurile din cadrul PNRR este restricționat de către Comisie dacă nu sunt îndeplinite aceste obiective „Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – și am vorbit despre Ungaria și Polonia – atunci avem instrumentele”, a spus Ursula von der Leyen, într-o referință clară la capacitatea Comisiei de a tăia fonduri alocate guvernelor UE care încalcă statul de drept.”