Info

Premierul Ciucă reacționează la eșecul Schengen: Vom relua procesul de aderare

Nicolae Ciucă, Sursă foto: ziare.com
Sursă foto: ziare.com

Premierul României, Nicolae Ciucă, a reacționat la eșecul de intrare a României în Schengen. Acesta a transmis că Austria a avut o poziție nejustificată. Nicolae Ciucă nu a specificat dacă demersurile pentru o nouă încercare de aderare vor fi făcute săptămâna viitoare la Consiliul European sau în primăvară.

Precizăm faptul că ședința de Guvern s-a întrerupt după decizia Consiliului JAI.

Ce a declarat Nicolae Ciucă

,,Toate cu o singură și nejustificată excepție – Austria. Unanim nu a fost posibil astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat adeararea României. Această decizie rămâne fundamentată pe cifre pe care România le-a probat ca fiind incorecte. Am folosit datele agenției UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene”, a transmis Nicolae Ciucă

,,Am recunoscut că statele membre se află sub amenințări migratorii și am acționat pentru a găsi soluții. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia. Nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”, a completat premierul.

,,România a demonstrat că este un veritabil actor în Europa. Cetățenii europeni și români pot avea încredere. Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe pentru că e vorba de sectorul României și al românilor, dar și a cetățenilor europeni. Acest lucru a fost și mai dificil în contextul războiului. România va lucra să găsească o soluție. Aderarea României este obiectivul strategic al țării. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați, indiferent de culoarea politică. Vreau să mulțumesc și mass-mediei pentru efortul comun. Decizia ne motivează să continuăm”, a precizat Nicolae Ciucă.