Info

Nicolae Ciucă a susținut un discurs de Ziua Constituției! „Potențialul nostru de viitor este imens și nu avem voie să îl pierdem”

Nicolae Ciucă, Sursă foto: ziare.com
Sursă foto: ziare.com

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis joi un mesaj cu prilejul Zilei Constituției României. În cadrul acestuia, prim-ministrul a subliniat traseul important pro-european pe care l-a parcurs până acum țara noastră, dar și faptul că „legea fundamentală” a României are la bază principii și valori liberale.

„Astăzi se împlinesc 31 de ani de la momentul aprobării Constituției României prin referendum. Chiar dacă este o constituție tânără, Legea noastră fundamentală a trecut testul maturității și al eficienței. A încadrat, a ordonat și a garantat regimul democratic al României în ultimele trei decenii. A fost și este în continuare elementul central care asigură stabilitatea democrației constituționale din România.

În ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituției să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluția României către un regim politic stabil și european nu ar fi fost posibil.

În ultimii 30 de ani, Constituția României a reușit performanța să definească și să protejeze  o adevărată identitate constituțională națională, bazată pe valorile supreme ale liberalismului politic: demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”, a susținut premierul.

Constituția, pe baza doctrinei liberale

Nicolae Ciucă a mai subliniat în discursul său că identitatea constituțională a României este una națională și europeană, bazată pe principiile și valorile liberalismului constituțional.

„Este o identitate constituțională proprie, care a rezultat din dialogul și cooperarea loială între instituțiile fundamentale ale statului român și structurile internaționale și regionale din care România face parte.

La 33 de ani de la căderea regimului comunist și la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în pragul unui nou moment istoric, un moment pentru care toate forțele politice democratice și instituțiile centrale și locale ale statului au muncit neobosit.

Suntem ferm ancorați pe drumul nostru occidental și nicio decizie politică nedreaptă nu ne va deraia de la acest drum.  Potențialul nostru de viitor este imens și nu avem voie să îl pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de țară și vom păstra România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democrații occidentale”, a mai adăugat Ciucă, potrivit celor de la Realitatea.

Rolul Constituției

De asemenea, șeful Executivului a subliniat rolul important pe care îl va avea Constituția României în dinamizarea vieții politice și instituționale a statului, dar și de a asigura maximă eficiență pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

„Constituția din 1991, revizuită în 2003 a fost o Constituție a echilibrului, care nu a permis acumularea excesivă a puterii în mâinile unei persoane, a unui partid politic sau a unei singure instituții. În viitor, odată cu apariția unui autentic moment constituțional, ancorat în nevoile reale ale societății românești, Constituția României va reflecta obiectivul de dezvoltare accelerată a României.

Indiferent de dificultățile de moment, de opțiunile politice trecătoare, de dinamica parteneriatelor economice și investiționale, Constituția României rămâne prima și ultima pavăză împotriva concentrării puterii și a oricăror forme de autoritarism politic, economic sau ideologic.

Așa cum a făcut-o și până acum, Constituția României va asigura și de acum înainte fundamentul identității naționale europene, precum și stabilitatea, coerența și echilibrul vieții politice și instituționale. Echilibrul său va asigura pacea socială a națiunii”, se arată în comunicatul de presă emis de Biroul de Presă al Guvernului României.