Esential

Premierii Reginei Elisabeta a II-a! Relația „rece” cu Doamna de Fier, Margaret Thatcher

Regina Elisabeta a II-a și Margaret Thatcher, sursă foto people.com
Regina Elisabeta a II-a și Margaret Thatcher, sursă foto people.com

Margaret Thatcher este probabil una dintre cele mai însemnate personalități politice britanice din secolul XX. Rămasă în istorie drept „Doamna de Fier”, Thatcher a condus Marea Britanie în ultimul deceniu al Războiului Rece, dar a fost unul dintre cei mai „reci” premieri ai reginei Elisabeta a II-a.

Timp de 11 ani Regina Elisabeta s-a confruntat cu o atitudine „rece” din partea premierului Margaret Thatcher, sunt de părere unii istorici, care au caracterizat cele trei mandate ale Doamnei de Fier ca fiind „pline de tensiuni, dar și respect mutual”.

Relația dintre Doamna de Fier și Regina Marii Britanii

În spatele întâlnirilor săptămânale pe care premierul le avea cu regina Elisabeta a II-a se presupune că discuțiile erau extrem de dinamice, iar de multe ori, problemele disputate de cele două ajungeau pe prima pagină a ziarelor. Discuțiile erau lungi, de multe ori în contradictoriu, iar cele două femei se despărțeau de multe ori fără să ajungă la un punct comun. Margaret Thatcher a fost și unul dintre premierii Reginei Elisabeta a II-a care a fost cea mai apropiată de monarh ca vârstă, fiind o diferență de vârstă de șase luni.

Potrivit unui documentar din 2014 „The Queen and Her Primi Ministris”, Thatcher obișnuia să sosească cu 15 minute prea devreme, iar regina o făcea mereu să aștepte. Totodată, o altă obligație a premierilor britanici este de a vizita, cel puțin o dată pe an, locuința regală de la Balmoral, lucru pe care Thatcher nu îl suporta deoarece o „întrerupea din muncă”. CNN caracteriza relația dintre cele două drept „tensionată”.

Originile disputei publice

Istoricii consideră că principalele diferențe dintre regină și premier erau în primul rând de natură socială și personală. Thatcher a crescut într-o familie modestă, la apartament, în timp ce regina Elisabeta a II-a s-a născut în familia regală. Alteța era cunoscută drept o personalitate glumeață, în timp ce Thatcher nu prea avea un simț al umorului.

Un episod important pentru dinamica dintre lor a fost în anul 1986, când ziarul de cancan Sunday Times remarcase că regina a fost consternată de un premier „nepăsător”. Reportajul a menționat pozițiile diferite pe care cele două le aveau cu privire la sancțiunile impuse guvernului Africii de Sud în timpul apartheidului. În calitate de șef titular al Commonwealth-ului, regina era îngrijorată de tensiunile dintre Thatcher și ceilalți lideri ai organizației, simțind că politica internă a premierului este „nepăsătoare, confruntatoare și dezbinătoare”, conform AP. Regina și-ar fi dorit ca Thatcher să aibă o opinie mai categorică cu privire la impunerea unor sancțiuni împotriva guvernului Africii de Sud. A fost unul dintre cele mai grave scandaluri publice în care a fost implicat un premier al Reginei Elisabeta a II-a.

Imediat ce povestea a apărut, Palatul Buckingham a emis o declarație: „Ca și în cazul tuturor primilor miniștrii, regina se bucură de o relație strânsă de confidențialitate cu doamna Thatcher, iar rapoartele care se pretind a fi opiniile reginei cu privire la politicile guvernamentale sunt complet lipsite de fundament.″

O despărțire regretată de Regină

Chiar și după moartea lui Thatcher în 2013, în urma unui accident vascular cerebral, povestea tensiunii dintre monarhul Palatului Buckingham și liderul din Downing Street a continuat. O carte din 2015 a producătorului de televiziune Dean Palmer s-a concentrat exclusiv pe relația lor, numită „The Queen and Mrs. Thatcher: An Inconvenient Relationship”, susținând o dramă și mai scandaloasă în spatele scenei, cum ar fi că regina și-ar fi bătut joc de accentul lui Thatcher.

Regina Elisabeta a II-a și Margaret Thatcher, sursă foto people.com

Regina Elisabeta a II-a și Margaret Thatcher, sursă foto people.com

Regina Elisabeta a II-a a regretat demisia lui Thatcher din poziția de premier din anul 1990. Conform publicației The Independent UK, Majestatea Sa a invitat-o pe Thatcher la o cursă de cai pentru a se întâlni. Chiar dacă fostul premier nu a acceptat invitația, regina a fost mirată de gest. Ceea ce Thatcher a acceptat, până la urmă, a fost Ordinul de Merit, cea mai importantă decorațiune din Marea Britanie, oferită de Regină în decembrie 1990.

Respectul Reginei pentru Thatcher

Regina Elisabeta a II-a a încălcat protocolul la funeraliile lui Thatcher, participând la eveniment chiar dacă Majestatea Sa nu ar fi trebuit să fie prezentă la înmormântarea unui om de rând.

În pofida tuturor discuțiilor pe care cele două le-au avut pe parcursul celor trei mandate ale lui Thatcher, respectul a fost o constantă. Într-o carte publicată după moartea lui Thatcher se arată că acuzațiile aduse premierului cum că ar fi „nepăsătoare” ar fi avut un impact major asupra sa, simțindu-se extrem de rănită din cauza lor.