Esential

Premierii Reginei Elisabeta a II-a! Prin ce s-a remarcat conservatorul Anthony Eden în fața Majestății Sale

regina eden daythemenews.co
sursă foto: daythemenews.co

În șapte decenii pe tron, Regina Elisabeta a II-a a văzut 15 prim-miniștri britanici, de la Winston Churchill la Margaret Thatcher, de la Boris Johnson la Liz Truss. În calitate de șef de stat, toți liderii de guvern din această perioadă i-au servit, de la conservatori precum Anthony Eden și Theresa May, la liderii laburiști James Callaghan și Tony Blair.

„Povestea relațiilor sale cu cei care i-au fost prim-miniștri este esențială pentru sensul domniei sale”, a scris jurnalistul Andrew Marr în biografia regală „The Diamond Queen” din 2011. Regina Elisabeta „nu uită niciodată” rolul său de șefă a Commonwealth, o grupare de zeci de foste colonii în principal, plus îndatoririle sale de a reprezenta Marea Britanie la nivel mondial, a adăugat el.

„Regina are o aură foarte puțini politicieni reușesc să o proiecteze”, mai scrie Marr.

Premierii reginei Elisabeta a II-a. Prietenia cu Eden, 1955-1957

Regina era cunoscută ca fiind apropiată de cel de-al doilea prim-ministru al său, Anthony Eden, folosindu-se de întâlnirile lor săptămânale pentru a discuta despre orice, de la criza canalului Suez până la încurcătura prințesei Margareta cu căpitanul de grup Peter Townsend, fostul ecvestru al tatălui său și tatăl divorțat a doi copii. Potrivit soției sale, Clarissa, atunci când a mers la Palatul Buckingham pentru a forma un guvern, cei doi au discutat despre o serie de lucruri înainte ca subiectul să fie abordat efectiv. Potrivit doamnei Eden, el a spus în cele din urmă: „Ei bine, doamnă”, la care ea a răspuns: „Presupun că ar trebui să vă cer să formați un guvern”, potrivit politico.com.

Regina s-a îndoit atunci când s-a dezvăluit că Eden îi împărtășise documentele Suez, fiind prima dată când i se arătau documente guvernamentale secrete, dar a fost o experiență pe care avea să o folosească mai târziu în timpul domniei sale, când a început să se desfășoare criza din Falklands sub conducerea lui Margaret Thatcher.

Multe dintre audiențele lui Anthony Eden cu regina au fost petrecute discutând despre potențiala logodnă a prințesei Margareta cu căpitanul de grup divorțat Peter Townsend. Însă mandatul lui Eden ca prim-ministru a fost afectat de eșecurile crizei Suezului, un episod din timpul Războiului Rece în care Israelul, Franța și Regatul Unit au încercat să recâștige controlul occidental asupra Canalului Suez prin invadarea Egiptului.

Sfârșitul erei Eden

Invazia a eșuat în puțin peste o săptămână în anul 1957, iar Eden a demisionat la scurt timp după aceea, marcând sfârșitul unei ere pentru Marea Britanie ca putere globală semnificativă. Deși imparțial din punct de vedere politic, fostul secretar particular al reginei, Lord Charteris, a sugerat că regina a dezaprobat modul în care premierul a gestionat criza. „Cred că regina credea că Eden era nebun”, a spus el.

Timpul petrecut de Sir Anthony Eden alături de regină a fost scurt. Unii susțin că mandatul său de premier a fost condamnat de la început de o operație medicală ratată cu doi ani înainte de preluarea mandatului.