Esential

Premierii reginei Elisabeta a II-a. David Cameron, cel mai tânăr în această funcție din timpul Majestății Sale

David Cameron Sursa foto The Mirror
Sursa foto: The Mirror

David Cameron a fost cel mai tânăr prim-minstru în funcție dintre premierii reginei Elisabeta a II-a. Mandatul acestuia a fost între anii 2010-2016.

Perioada în care Cameron a avut titlul de premier nu a fost una neapărat ușoară deoarece aceasta s-a desfășurat concomitent cu momentul în care Marea Britanie era în plină recesiune. Atunci, guvernul său conservator a încercat să rezolve situația prin măsuri de austeritate și schimbări pe scară largă în domeniul sănătății și asistenței sociale din Regatul Unit.  

Cameron a privatizat Royal Mail și a supervizat Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

În timp ce politica sa externă a dus la intervenții militare în Libia, acesta a pierdut un vot de politică externă în legătură cu propunerea de acțiune militară împotriva lui Bashar al-Assad din Siria.

Nemulțumirea regală

Palatul Buckingham și inclusiv Regina au fost nemulțumiți de fostul premier David Cameron, după ce acesta a mărturisit faptul că a cerut ajutorul Majestății Sale cu privire la referendumul pentru independența Scoției din anul 2014.

Cameron a declarat că a întrebat dacă regina ar putea „ridica o sprânceană” în legătură cu perspectiva ca Scoția să voteze pentru independență în 2014, mai exact să își arate dezaprobarea.

Regina a declarat ulterior că scoțienii ar trebui „să se gândească cu atenție la viitor”. Aceștia au votat în cele din urmă în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit cu 55,3%. Cameron a declarat că nu a cerut „nimic care să fie în vreun fel nepotrivit sau neconstituțional”.

Cameron, cel mai tânăr dintre premierii reginei Elisabeta a II-a

Acesta a fost cel mai tânăr dintre premierii Reginei Elisabeta a II-a. El a urmat cursurile școlii Heatherdown împreună cu prințul Edward și a fost o rudă îndepărtată a familiei regale.

Într-o declarație, Cameron a spus că regina „o constantă în viețile noastre din ultimii 70 de ani” și a subliniat priceperea sa diplomatică. 

„Fiind cel mai longeviv monarh al nostru, remarcabila ei domnie a durat, pentru majoritatea oamenilor, întreaga noastră viață, nu cunoaștem nimic altceva. De-a lungul acestor șapte decenii, ea a fost o stâncă de putere pentru națiunea noastră și pentru Commonwealth”, a spus Cameron. 

„Pur și simplu nu poate exista un exemplu mai bun de datorie publică demnă și de serviciu neîntrerupt și cu toții îi datorăm recunoștința noastră sinceră pentru devotamentul ei continuu, trăind în fiecare zi după promisiunea pe care a făcut-o la cea de-a 21-a aniversare. Dedicarea ei pentru țara noastră a fost incomparabilă și, ca atare, lasă o moștenire durabilă. A fost, în fiecare săptămână, un privilegiu să am posibilitatea aproape unică de a sta, în privat, cu Regina Elisabeta și de a putea apela la sfaturile sale înțelepte și la sfaturile sale înțelepte. Am avut norocul de a putea apela la cunoștințele celui mai mare funcționar public din lume și, de fapt, celui mai experimentat diplomat din lume”, a continuat acesta.