Infofinanciar > Info > România, în topul UE. Pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă
Info

România, în topul UE. Pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă

sursa foto stiri protv
sursa foto stirile protv

Energia verde este extrem de importantă la nivel mondial. Sursele de energie regenerabilă ajută la atingerea celor mai importate obiective legate de protejarea mediului. Potrivit datelor, România se situează destul de bine la nivelul clasamentelor UE. Țara noastră este una dintre statele europene cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat noi date. Potrivit acestora, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate la nivelul UE în 2022. Fiind vorba de o creștere cu 3,4 puncte procentuale faţă de 2021.

România, în topul UE

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41,2% din consumul total de electricitate în UE în 2022. Procentul fiind în creștere cu 3,4 puncte procentuale față de 2021. Acesta a fost un avans semnificativ față de alte surse de generare a energiei electrice, Precum energia nucleară (sub 22%), gazul (sub 20%) și cărbunele (sub 17%). La nivel general, sursele de energie regenerabilă au crescut cu 5,7%în 2022 față de 2021.

În 2022, energia regenerabilă a reprezentat majoritatea consumului de energie electrică din Suedia (83,3%). Principalele surse fiind energia hidroelectrică și energia eoliană. Țara este urmată în clasamentul UE de Danemarca (77,2%), care s-a remarcat prin consumul de energie eoliană. De asemenea, un aport mare de surse regenerabile a fost regăsit în Austria (74,7%), țara bazându-se în principal pe energia hidroelectrică.  Portugalia (61%), Croația (55,5%), Letonia (53,3%), Spania (50,9%) și România (43,72%) sunt alte țări cu ponderi ridicate.

Dar, în contradicție, cele mai reduse ponderi ale energiei regenerabile se regăsesc în Malta (10,1%), Ungaria (15,3%), Cehia (15,5%) şi Luxemburg (15,9%).

Sursele de energie regenerabilă

Din totalul surselor de energie regenerabilă, două treimi din consum a fost asigurat de energia eoliană (37,5%) şi hidroelectrică (29,9%). De asemenea, o treime din electricitate a fost asigurată de energia solară (18,2%) și biocombustibili solizi (6,9%).

Având în vedere statisticile, energia solară a avut parte de un avânt spectaculos. În acest caz, vorbim de cel mai rapid ritm de creștere la nivelul surselor regenerabile. Ritmul ascendent este observabil, având în vedere că în 2008 energia solară reprezenta doar 1% din totalul consumului din UE.

România, pe scena mondială a energiei

Sectorul energetic al României vine cu multe avantaje la nivelul scenei mondiale a energiei. Sebastain Burduja, ministrul Energiei, a precizat că România are resursele necesare și un număr mare de specialiști în domeniu.

„România are multe atuuri pe scena mondială în ceea ce priveşte sectorul energetic. În primul rând oamenii, dumneavoastră şi toţi ceilalţi experţi în sectorul energetic pe care România îi are.(…) În al 2-lea rând, România chiar este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. Are tot ceea ce îi trebuie în sectorul energetic şi cred că această revoluţie energetică pe care suntem condamnaţi să o facem dacă vrem să rămânem competitivi, are toate ingredientele să fie un exemplu în România”, a spus Sebastian Burduja, conform Adevărul .