Infofinanciar > Info > Premiera ,,Povestea Iei”, pe scena ONB! Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României
Info

Premiera ,,Povestea Iei”, pe scena ONB! Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României

Premiera ,,Povestea Iei”, pe scena ONB! Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României
sursa foto - Wikipedia

Ziua României va fi celebrată pe 1 decembrie, începând cu ora 20:00, la Opera bucureșteană cu spectacolul „Povestea Iei”. Acesta este un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de Diplomație românească.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” este structurată pe două părți, una orchestrală și una coregrafică. Prima dintre ele valorifică teme muzicale românești în mai multe prelucrări, de la „Hora mărțișorului” sau „Cântece românești” de Tiberiu Brediceanu, la „Șase dansuri românești” de Béla Bàrtok. Sub regia lui Alexandru Nagy, aceasta parte va fi interpretată de Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga și cu un concurs al sopranei Oanei Șerban.

Spectacolul de dans este în totalitate creația lui Gigi Căciuleanu, pe muzica originală compusă special pentru această temă de Dan Dediu. Această parte va fi prezentată de Baletul și Orchestra Operei Naționale București. Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost traduse din concepția Vioricăi Petrovici, videomappingul fiind asigurat de Dilmana Yordanova, light designul aparținând lui Cristian Șimon și asistentă coregrafie este Lelia Marcu-Vladu.

Ce au declarat organizatorii?

Gigi Căciuleanu a transmis că dansul este o evadare din cotidian, iar artiștii se adresează publicului în alte limbi, mai concret, cele artistice. O coregrafie potrivită poate duce spre depășirea limitelor, trecând peste viața de pe pământ, ajungând la spiritualitate și divin.

„Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba țării unde esti ci… pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncțiune între animal și înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret și abstract”, a transmis Gigi Căciuleanu, conform jurnalul.ro.

Costumul tradițional românesc

Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.

În comunitățile românești din întreaga lume, ziua universală a iei este sărbătorită la data de 24 iunie (la Sânziene sau Drăgaica).

Pentru mai mulți specialiști, ia reprezintă ,,un monument în sensul propriu al cuvântului”. Aceasta ar trebui așezată la rând cu piramidele egiptene, cu catedalele franceze și cu celebrele diguri din Olanda. Costumul românesc este o onoare pentru patrie, ce iese din domeniul artei, fiind mult mai mult decât atât, mai exact o filă de istorie. Ia poate fi definită prin simbolul vremurilor trecute, ce poartă cu ele amintirea unor timpuri de glorie, de unicitate și de specific tradițional.