Info

Premieră în România! Se deschide prima secție de transfer hepatic pediatric

Premieră în România! Se deschide prima secție de transfer hepatic pediatric
sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Joi, 10 noiembrie, a avut loc inaugurarea primei secții de transplant hepatic pediatric în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. La conferința de presă de deschidere a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, oficialul care a încurajat și susținut acest nou program în scopul dezvoltării sistemului medical din România.

„Am investit în acest proiect circa 10 milioane de lei, atât la nivelul sălilor de operații, al dotărilor, dar multe altele, iar noi, la Ministerul Sănătății, nu ne vom opri aici privind susținerea primei secții din România unde se poate realiza transplantul hepatic pediatric”, a spus ministrul Sănătății. Chiar dacă acest proiect este finalizat și în decurs de dezvoltare, atât conducerea spitalului, cât și Alexandru Rafila susțin faptul că acum va interveni timpul, căci echipa și toți oamenii implicați au nevoie acum să capete experiența necesară pentru a ajunge la reușitele dorite. Așa se întâmplă în medicină, este nevoie de extrem de multă cunoaștere Echipa de la Grigore Alexandrescu se va forma muncind”, subliniază oficialul din Guvern.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sursă foto evz.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sursă foto evz.ro

Alexandru Rafila susține faptul că pentru un stat, sănătatea copiilor ar trebui să fie prioritară și că acest proiect este doar un pas mic în complexitatea acestei probleme cu care România se confruntă. Cu această ocazie, ministrul atinge și problema pacienților români transferați în străinătate, subliniind necesitatea țării noastre ne începere a numeroase proiecte, cum este și cel de la Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, pentru a avea grijă de cetățenii români chiar în țara lor, mai ales în numeroasele scenarii în care familiile nu își pot permite o intervenție medicală în străinătate.

„Fundeni” și „Grigore Alexandrescu” colaborează pentru un sistem de sănătate mai bun

Acest nou program a fost realizat astfel în strânsă colaborare cu conducerea Institutului Clinic Fundeni din București, specializat până acum în ceea ce reprezintă transplantul de ficat în cazul adulților. „Ne aflăm acum în stadiul preliminar, în care echipa de la Grigore Alexandrescu vine și asistă la operațiile de transplant hepatic realizate de noi, la Spitalul Clinic. Cazurile sunt puține anual, în jurul valoriii ne 10, iar este ne provoacă un ușor dezavantaj, căci procesul de învățare va fi unul ușor îngreunat, dar nu imposibil”, este de părere Prof. Dr. Irinel Popescu, medic primar la secția de Chirurgie Generală 2 din cadrul conducerea Institutului Clinic Fundeni, prezent și el la evenimentul de inaugurare.

Primul pe lista de așteptare acum este un băiat de 10 ani, care prezintă un diagnostic foarte rar în întreaga lume. Acesta este acum în strânsa supraveghere a echipei de la „Grigore Alexandrescu”. „Transplantul este în acest caz o urgență!”, spune Dr. Păcurar Daniela, Medic Primar pe departamentul Pediatrie 3. „Însă până să ajungem la operație va mai dura o perioadă, sperăm noi cât mai scurtă, însă este nevoie de teste și verificări permanente. Mama este donatorul acestui copil, iar aceasta trebuie să slăbească în jur de 10 kilograme pentru a putea face operație. Bineînțeles, trebuie să așteptăm, căci tot procesul trebuie să fie unul cât se poate de normal și de sănătos”.

Istoria transplantului hepatic în România

Irinel Popescu este cunoscut în lumea medicală din România pentru că, în anul 2000, acesta a condus echipa care a realizat primul transplant hepatic cu ficat întreg din țara noastră. Copilul respectiv, o fetiță la mai puțin de un atunci, în prezent are vârsta de 21 de ani și așteaptă acum primul său copil. Din acel an și până în prezent s-au realizat peste 1000 de transplanturi de acest tip pe întreg teritoriul României.

Mai mult, începând cu anul 2006, s-a început colaborarea cu Prof. dr. S.G. Lee din Seul, Coreea de Sud,  unde se aflau atunci mai mulți medici specialiști în chirurgie, iar rezidenți ai Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni au avut oportunitatea de a se specializa în transplantarea ficatului de la donator viu. Până în acest moment, s-au realizat peste 170 de transplanturi hepatice de la donator viu de către echipa condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu, și coordonată de Prof. dr. Vladislav Brașoveanu.

Transplantul hepatic de la donator viu înrudit sau neînrudit reprezintă o șansă salvatoare pentru pacienții ce se încadrează în criteriile de transplant, eliminând timpul de așteptare pentru un ficat întreg. O astfel de intervenție chirurgicală costă undeva între 100.000 și 125.000 de euro.