Infofinanciar > Lumea la zi > Se pregătesc pentru perioada de după război. Statele Unite vor avea un rol „proeminent” în Gaza
Lumea la zi

Se pregătesc pentru perioada de după război. Statele Unite vor avea un rol „proeminent” în Gaza

Se pregătesc pentru perioada de după război. Statele Unite vor avea un rol „proeminent” în Gaza
Sursa foto: Arhiva companiei

Statele Unite iau în considerare numirea unui oficial american care să servească drept consilier civil principal al unei forțe majoritar palestiniene atunci când se va încheia conflictul dintre Israel și Hamas, au declarat patru oficiali americani. Un semn că SUA intenționează să se implice foarte mult în asigurarea securității unei Gaza postbelice.

Consilierul civil va fi stabilit în regiune și va lucra îndeaproape cu comandantul forței. Care va fi fie palestinian, fie dintr-o națiune arabă, au declarat persoanele respective.

Washingtonul încă dezbate cât de multă autoritate oficială ar avea acest consilier. Dar toți oficialii, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a detalia discuții foarte sensibile, au subliniat că face parte dintr-un plan ca SUA să joace un rol „proeminent” în scoaterea Gaza din haosul disperat.

Rolul consilierului

Discuțiile private dintre Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat cu privire la rolul de consilier – care nu au fost raportate anterior – arată că administrația Biden se așteaptă să se afle în centrul a ceea ce se întâmplă în Gaza mult timp după război. Prin urmare, SUA ar fi parțial responsabilă pentru ceea ce va urma. Inclusiv pentru îmbunătățirea vieții celor 2,2 milioane de palestinieni care suferă în teritoriul decimat.

Consilierul nu va intra niciodată în Gaza însăși, au spus oficialii. Un indiciu al dorinței de a evita orice implicație că SUA ar dicta viitorul teritoriului.

Planul consilierului este unul dintre multele planuri propuse pentru scenariile de „a doua zi”, au declarat toți cei patru oficiali. Care includ și altele axate pe creșterea economiei din Gaza și pe reconstrucția orașelor distruse. În timp ce multe dintre planuri implică un fel de forță de menținere a păcii, dezbaterile continuă cu privire la componența acesteia și la autoritățile care îi vor fi acordate.

Oficialii au adăugat că o încetare a focului și returnarea ostaticilor trebuie să fie pe primul loc. O sarcină dificilă în condițiile în care negocierile dintre Israel și Hamas au fost întrerupte și nu există niciun semn de reluare.

Acord între SUA, Israel și alți actori regionali

Oficialul a adăugat că există, de asemenea, un acord larg între Statele Unite, Israel și actorii regionali. Pentru a ajuta la formarea unui Consiliu Palestinian, format din palestinieni din Gaza, care să servească drept structură de guvernare interimară. Spania, Irlanda și Norvegia plănuiesc să recunoască o astfel de țară săptămâna viitoare. Un semn inconfundabil că există un interes tot mai mare în rândul aliaților americani de a face presiuni pentru un stat palestinian suveran.

De asemenea, Israelul trebuie să susțină înființarea forței din Gaza. Un lucru greu de acceptat. Deoarece Netanyahu și guvernul său de extremă dreapta se opun oricărui lucru care are caracteristicile unui stat palestinian. Cu toate acestea, nu este clar ce alternativă ar exista, deoarece toți oficialii au fost de acord că condițiile disperate din Gaza necesită o forță de menținere a păcii.

Un al treilea oficial a adăugat că discuțiile recente cu Israelul și cu partenerii din Orientul Mijlociu se referă la „cum se face tranziția către o fază mai politică și o fază de stabilizare” după încheierea războiului. „Ne oferim ideile și conceptele noastre pe baza unor consultări foarte ample și aprofundate pe care le avem în întreaga regiune cu privire la această chestiune”.

Documentul clasificat al Departamentului de Stat

Planificarea actuală seamănă cu ideile despre consilierul civil și forța de menținere a păcii vehiculate într-un document clasificat al Departamentului de Stat obținut de POLITICO.

În acel document din martie, marcat „SECRET”, Departamentul de Stat a propus formarea Misiunii temporare de securitate pentru Gaza. Misiunea de securitate „ar putea fi un model hibrid de poliție și carabinieri/jandarmerie”, conform documentului. El face referire la grupul italian de aplicare a legii responsabil cu securitatea internă. „Statul recomandă ca aceasta să fie catalogată drept o misiune de securitate, nu o „forță”.”

Oficialii au declarat că un astfel de plan este încă discutat în mod regulat. Dar și că acesta face parte din gândirea actuală despre Gaza postbelică.

Statele Unite nu ar trimite trupe în Gaza. Dar documentul propune numirea unui civil american ca „director general” pentru a coordona cu Israelul. Dar și pentru a ajuta la formarea și consilierea membrilor forței. Washingtonul ar oferi, de asemenea, sprijin în materie de informații împotriva amenințărilor. În special din partea Hamas și a altor militanți din Gaza.

Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că „nu comentăm presupusele documente care au fost scurse, care adesea nu reflectă stadiul în care se află o anumită problemă în cadrul departamentului”, potrivit POLITICO.