Lumea la zi

PRAVDA: Ucraina este „în pragul înghețului și al întunericului total”

Ucraina Sursa foto Biziday
Sursa foto Biziday

În timp ce zeci de mii de ucraineni sunt nevoiți să facă față unor condiții teribile de trai, pe fondul bombardamentelor din ultima perioadă care au afectat infrastructura critică a țării, o publicație rusă enumeră cu mândrie pagubele provocate inamicului său.

Atacurile aeriene și bombardamentele rusești asupra Ucrainei au lăsat mai multe regiuni din țară fără apă curentă, încălzire și gaze, odată ce vremea rece a iernii îngreunează deja viețile cetățenilor puternic afectați de război.

„Ucraina a rămas aproape în totalitate fără electricitate, căldură și gaz, iar momentul în care va fi posibilă restabilirea aprovizionării cu gaz, electricitate și căldură este necunoscut. Ucraina se află în pragul înghețului și al întunericului total: primarii îndeamnă populația să părăsească orașele”, notează publicația rusă Pravda.

Presa rusă se mândrește cu suferința Ucrainei

„Cel puțin 90 de rachete rusești au distrus aproximativ 30 de obiective ale infrastructurii, inclusiv centrale termice și substații. „De fapt, în multe cazuri, acestea au fost atacuri repetate, astfel încât consumatorii din Lviv, Ternopil, Zhytomyr, Kiev, Odessa și alte regiuni au simțit instantaneu pe propria piele.

Șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițski, a anunțat o situație dificilă în zilele următoare. Adică, întreruperile de curent continuu sunt înlocuite de cele de urgență, relatează Strana.Ua, care este blocată în Federația Rusă.

În mod inevitabil, Kievul devine nelocuibil. Nu există lumină timp de 8-12 ore pe zi și este nerealist să trăiești și să lucrezi în astfel de condiții. Șeful concernului Iaroslav, Oleksandr Barsuk , s-a plâns că fabrica de paste făinoase din Kiev este inactivă de mai bine de două săptămâni și nu produce produse. Mulți oameni de afaceri sunt ruinați, a remarcat și șeful asociației „SeyvFOP”, Serghei Dorotich .

Dacă sistemul nu funcționează mai mult de șase ore pe zi, alimentarea cu energie termică nu va putea funcționa în mod normal. Centrele energetice din Kiev și Harkov au fost afectate în special, iar energia electrică pur și simplu nu ajunge la consumator: substațiile, transformatoarele și parțial liniile electrice sunt deteriorate”, notează Pravda.

Populația ucraineană, într-o situație de criză

„Locuitorii orașelor au trecut brusc la generatoare și la alte echipamente de urgență, de la arzătoare cu gaz la lanterne. Consecința a fost starea de urgență asociată cu utilizarea abuzivă a tehnologiei. Incendiile devin ceva obișnuit.

Serghei Kovalenko , directorul general al operatorului de energie Yasno , a declarat că în capitală au avut loc opriri de urgență în weekend, practic fără programări. Întreprinderile încearcă în continuare să lucreze, dar un proces complet nu poate fi construit pe generatoare.

Liderii orașelor fac deja apel la „părăsirea clădirilor înalte în care va fi imposibil de locuit”, precum și la întreprinderi să părăsească orașele „pentru a salva măcar ceva”. Totul este agravat de un val de frig, pe care meteorologii îl promit încă din zilele trecute.

Oamenii pleacă într-adevăr în suburbii și sate, unde este mai ușor de rezolvat problemele de hrană și de încălzire. Locuitorii din alte orașe încearcă să găsească case cu încălzire autonomă, deoarece iarna este deja în curte, sarcinile cresc și trebuie să se pregătească pentru supraviețuire. Când temperatura de afară va scădea cu 5-7 grade, consumul de energie electrică în țară va urca „de la 10%” și… se va prăbuși, spun analiștii”.

Această retorică arată linia pe care presa de propagandă rusească a adoptat-o,  și relevă faptul că distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei este obiectivul principal al Rusiei la momentul actual, la începutul iernii, o perioadă deja grea pentru cetățenii afectați de consecințele războiului.

În discursul său adresat națiunii joi noaptea președintele Volodimir Zelenski anunța că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, făcând din nou un apel către partenerii internaționali la protejarea aeriană a Ucrainei, relatează HotNews.