Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: PPE vrea ca oamenii săi să ocupe trei din cele patru funcții de conducere în Comisia Europeană
Lumea la zi

POLITICO: PPE vrea ca oamenii săi să ocupe trei din cele patru funcții de conducere în Comisia Europeană

Comisia Europeană Sursa foto PSnews
sursa foto arhiva companiei

Partidul Popular European le propune socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două tranșe de 2,5 ani. Iar ei să obțină una dintre ele.

Sunt patru posturi de conducere puse la bătaie. Acum PPE vrea ca oamenii săi să ocupe trei dintre cele patru funcții la un moment dat în următorii cinci ani.

Pe lângă asigurarea unui al doilea mandat pentru președinta Comisiei Europene din Germania, Ursula von der Leyen, și a încă doi ani și jumătate pentru președinta Parlamentului European, Roberta Metsola din Malta, PPE vrea o parte din președinția Consiliului, deținută în prezent de Charles Michel din Belgia, au declarat șase oficiali informați.

Mandatul președintelui Consiliului European este oficial de 2,5 ani și apoi trebuie reînnoit de liderii UE, dar, de obicei, un președinte a fost susținut de lideri pentru două mandate.

Ideea divizării funcției de președinte al Consiliului European a fost lansată de premierul croat Andrej Plenković în cadrul unei reuniuni interne a PPE, au declarat doi dintre oficiali, scrie POLITICO.