Infofinanciar > Lumea la zi > Poziția derutantă a Chinei! Aceasta vrea să recalibreze relația cu SUA, dar să o consolideze și pe cea cu Rusia
Lumea la zi

Poziția derutantă a Chinei! Aceasta vrea să recalibreze relația cu SUA, dar să o consolideze și pe cea cu Rusia

China Rusia Sua Sursă foto blacknews.ro
Sursă foto: blacknews.ro

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat că în 2023 vor fi prioritățile sale să îmbunătățească relațiile Chinei cu Statele Unite și Rusia. În ciuda creșterii animozității dintre Kremlin și Occident după invazia lui Putin în Ucraina, oficialul chinez a afirmat că va încerca să „recalibreze” relațiile dintre China și SUA, în timp ce va „consolida încrederea și cooperarea” cu Rusia.

La un simpozion online care a avut loc în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a afirmat că China dorește să reîntoarcă relațiile cu SUA „pe drumul cel bun”, precum și să promoveze o creștere solidă și constantă a legăturilor cu Europa.

Deteriorarea relațiilor dintre China și SUA

Relațiile dintre China și SUA au început să se deterioreze în 2018, atunci când președintele american Donald Trump a început un război comercial cu China, care a continuat în domenii precum tehnologia și diplomația. În vara acestui an, vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a agravat tensiunile dintre cele două puteri.

Cu toate acestea, în noiembrie, pe marginea summitului G20, care a avut loc pe insula indoneziană Bali și a reunit țările cu cele mai dezvoltate economii și statele emergente, președintele american Joe Biden și dictatorul chinez Xi Jinping au reușit să ajungă la o apropiere pentru a evita ca tensiunile dintre ei să degenereze într-o confruntare armată.

Relațiile suspect de bune dintre China și Rusia

În același timp, nu este de ignorat nici relația dintre Rusia și China. În februarie, cu puțin înainte de invazia rusă în Ucraina, liderii Rusiei și Chinei au declarat la Beijing „prietenia fără limite” între cele două țări. Totuși, China nu a arătat o susținere absolută pentru Moscova după invadarea Ucrainei la 24 Februarie 2022.

Din momentul începerii războiului din Ucraina, China a menținut o poziție ambiguă, cerând respectarea „integrității teritoriale a tuturor țărilor”, inclusiv a Ucrainei, și atenția pentru „preocupările legitime ale tuturor țărilor”, făcând referire la Rusia, potrivit Digi24.

Contradicția poziției Chinei față de război

Cu alte cuvinte, China cere ca teritoriul Ucrainei să fie respectat, adică se împotrivește anexărilor ilegale (lucru pe care Rusia îl face în 4 regiuni diferite din țara vecină), dar în același timp încurajează celelalte state puternice din lume să îngăduie acțiuni legitimate, adică Moscova ar putea avea motive reale de invadare a Ucrainei iar celelalte state ar trebui să ia în considerare și acest lucru.

Însă cele două poziții se află în totală contradicție, o tactică pentru a rămâne pe ambele părți ale războiului: China nu trebuie nici să aplice sancțiunile date Rusiei de către Occident, dar în același timp nu este obligată nici să sprijine Kremlinul în luptele și atacurile din Ucraina.