Infofinanciar > Esential > Povestea IKEA. Ingvar Kamprad a știut că va fi antreprenor de la cinci ani
Esential

Povestea IKEA. Ingvar Kamprad a știut că va fi antreprenor de la cinci ani

IKEA
Foto: timesofisrael.com

Deși IKEA a fost fondată în 1943, despre această companie se spune că s-a născut în 1926, odată cu nașterea fondatorului acesteia, Feodor Ingvar Kamprad. Interesant, se spune că Ingvar a știut de mic copil că doreşte să devină antreprenor. Alții voiau să fie pompieri, polițiști sau soldați.

Miniantreprenor

La numai 5 ani, băiatul vindea chibrituri vecinilor, iar la 7 ani, folosind bicicleta unchiului său, și-a extins zona de desfacere. Mai târziu, micul Kamprad și-a lărgit orizontul: a început să vândă mai multe mărunţişuri, precum seminţe de flori, cărţi poştale, decoraţiuni de Crăciun, creioane, gume etc.

În anul 1943, tatăl lui Ingvar îl recompensă pe acesta cu o sumă de bani pentru rezultatele bune cu care şi-a terminat studiile. Ei acesti bani au fost baza, fondamentul IKEA. Apropo, IKEA vine de la Ingvar, Kamprad, Elmtaryd (ferma unde s-a născut fondatorul, și Agunnaryd, oraşul lui Ingvar. La început, IKEA vindea stilouri, portofele, rame de tablou, ceasuri, bijuterii şi alte obiecte din această categorie, toate la preţ redus faţă de piaţă. Adaosul era minim, tocmai ca să poată prinde un loc în piață.

Pasul spre mobilă

Abia în anul 1948 mobila este integrată în produsele IKEA cu piese fabricate local. Aici s-a petrecut și declicul. Succesul a început să ia amploare și, în 1953, și-a deschis un showroom numai de mobilă, cu scopul de a demonstra calitatea, faibilitatea şi funcţionalitatea mobilierului în fața clienţilor.

În 1956, Kamprad începe designul pieselor de mobilier destinate apartamentelor de dimensiuni mai mici şi elaborează conceptul de utilizare eficientă a spaţiului. Doi ani mai târziu, IKEA deschide primul magazin, cu o suprafaţă 6.700 metri pătraţi.

Interaționalizarea

1963 a fost anul în care IKEA reuşeşte să depăşească graniţele Suediei, lansând un nou magazin, în Oslo, Norvegia. A urmat o suită victorioasă:  în 1969 în Danemarca, 1973 – Elveţia, 1974 – Germania, 1975 – Australia, 1976 – Canada, 1977 – Austria, 1979 – Olanda. Și a continuat fără oprire.

Dcaă tot găsise cheia succesului, IKEA a continuat să facă ce tia mai bine: să creeze piese de moblier şi design din ce în ce mai atrăgătoare, reuşind să se evidenţieze în piaţa concurenţială şi să devină un etalon al modei din acest domeniu, dar şi unul de marketing şi comunicare cu publicul.

În 1986, Ingvar Kamprad s-a retras de la managementul companiei, iar Anders Moberg a devenit CEO-ul IKEA.

Din nefericire Kamprad ne-a părăsit în 2018

Anii ’90 au reprezentat pentru companie o perioadă dedicată atenţiei pentru oameni şi pentru mediul înconjurător. Astfel, s-a început o puternică politica de responsabilitate socială, în ceea ce priveşte lemnul folosit la fabricarea mobilei. S-au cumpărat zone întregi de pădure, urmând ca lemnul să fie folosit pentru tâmplărie, dar fără a fi uitate valorile de bază ale protecţiei mediului înconjurător.

În 1999, CEO-ul s-a schimbat din nou, fiind reprezentat de Anders Dahlvig, moment în care compania era prezentă în 29 de ţări, cu circa 50.000 de angajaţi.

Anii 2000 s-au dovedit a ficei ai proiectelor noi, atât pe planul produselor şi serviciilor oferite. Tot în această decadă, mai exact în 2007, IKEA a intrat şi în România, unde se bucură de un succes la fel de mare ca şi pe plan internaţional.