Infofinanciar > Info > Povestea bihorenilor care au fondat în Danemarca o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro și peste 4 milioane de utilizatori
Info

Povestea bihorenilor care au fondat în Danemarca o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro și peste 4 milioane de utilizatori

Povestea bihorenilor care au fondat în Danemarca o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro și peste 4 milioane de utilizatori
sursa foto Veronica Bursasiu

Ei au soluțiile care îi ajută pe profesioniștii din întreaga lume să realizeze cv-uri eficiente.Cei mai mulți utilizatori sunt din afara Uniunii Europene. Site-ul a fost lansat din Danemarca. Ei sunt reprezentanții Generației Z, generație în mâinile căreia e viitorul apropiat. 

Andrei Kurtuy e din Aleșd și a co-fondat, în Danemarca, alături de Ștefan Polexe din Argeș și Letai Cristian din Oradea Novoresume, o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro și peste 4 milioane de utilizatori, scrie Veronica Bursasiu.

Andrei a studiat la Aleșd. Și-a dat seama prin liceu că ar vrea să urmeze cursuri în străinătate și s-a hotărât prin clasa a X-a, când peste vară a fost la tatăl său care muncea în Cipru, că vrea să plece din țară.  Era prin 2011 când a studiat opțiunile și a văzut că ar putea să meargă în Olanda, Danemarca sau Marea Britanie. Dar în Marea Britanie atunci, românii nu aveau drept de muncă și nu ar fi putut să aibă un part time job în timp ce studia. În plus studiile costau vreo 10.000 de lire, putea să facă un împrumut, “dar nu doream să încep viața cu un împrumt atât de mare”, a spus Andrei Kurtuy în cadrul uneui interviu la radioromaniacultural.ro.   În Danemarca studiile erau gratuite și putea să și lucreze ca să se susțină. Costurile și sacrificiile au fost mai mari decât anticipase în primul an, tatăl era în Cipru, mama și fratele său în România, el în Danemarca și i-a și fost mai greu să găsească de lucru. Avea 19 ani și nu avea experiență. Era o perioadă în care și pentru danezi era greu, țara era lovită de criză. A auzit însă o reclamă la o școală internațională de barmani, puteai face un curs gratuit de o lună și apoi doi ani cursurile costau 1000 de euro. Între semestre a făcut cursul și și-a găsit rapid de lucru. Împlinea 20 de ani și de atunci spune că a fost independent financiar.Andrei consideră că experiența din cele două baruri din oraș i-a fost folositoare pentru comunicare și negociere. “Uneori comunicai cu oameni în anumite stări și trebuia să ai grijă cum comunici”. A lucrat ca barman un an după care o obținut o slujbă part time în cu totul alt mediu, la librăria facultății.   Andrei a absolvit Managementul Serviciilor și Turismului la Copenhagen Business Academy. Are și o diplomă în Inovație și Educație Antreprenorială la aceeași universitate.

Începuturile din Copenhaga

 Chiar dacă Andrei e din Aleșd și Cristi din Oradea s-au cunoscut în Copenhaga în timp ce făceau voluntariat la barul facultății. Cristian este din Oradea a studiat IT Communication and New Media la  Aalborg University. În același timp este și absolvent de Design Multimedia și Comunicare la Copenhagen Business Academy.

Acolo l-au cunoscut și pe Ștefan. Au început să joace tenis împreună, iar apoi au avut și un demers științific în comun. Au participat la Cupa Inovașiei  care încurajează studenți la diferite profile să lucreze împreună în proiecte. Andrei studia Managementul serviciilor, Ștefan Computer Science și Cristi, Design. Toți aveau skil-uri complementare ca să se înscrie împreună în competiție.  Au vrut să se înscrie pentru experiență, fiindcă știau că asta le va folosi în viitor. Au primit feedback bun pe ideea lor și atunci au zis că o pot duce la alt nivel și s-au apucat de muncă. O vreme proiectul a fost “pe pauză”, cum spune Andrei, dar colegii tot întrebau dacă mai au ceva nou în proiect, dacă au ceva care ar putea să-i ajute la CV. “Atunci ne-am dat seama că oamenii chiar ar plăti pentru asta”, a explicat Andrei Kurtuy la radioromaniacultural.ro Așa s-au înscris la incubatorul școlii unde au avut suport din partea unor profesori și unde au fost stimulați fiindcă săptămânal trebuia să spună ce progrese au făcut, dar și ce vor face în următoarea săptămână. A fost un mediu propice progresului. În februarie 2016 au lansat versiunea beta a  site-ului, era totul gratuit. Totul a fost gratuit jumătate de an fiindcă ei își doreau să adune cât mai multe informații de la oameni pentru a face site-ul mai bun. Gândeau că vor ajunge să ofere astfel ceva premium contra cost ca site-ul să fie sustenabil, dar ceea ce au fost oferit gratis la lansare așa a rămas.

Site-ul lor ajută utilizatorul să-şi întocmească un CV printr-o interfaţă dinamică, menită să adapteze clasicul CV la o nouă formă evocativă a secolului 21. Aici, aplicantul poate crea un résumé folosind unul dintre modelele prezentate pe website-ul www.novoresume.com. Acestea sunt construite pe baza regulilor impuse de experţii în resurse umane, iar design-ul modern câștigă atenţia angajatorului.

Utilizatori din SUA, Canada, Australia, India

 “Ideea proiectului ne-a venit în urma unei discuții despre cât de greu poate fi ca student internațional să îți găsești un loc de muncă part-time în Danemarca. Cristian tocmai primise recent un loc de muncă pe poziția de <student assistant> la Saxo Bank. După angajare, a aflat că résumé-ul lui a avut un impact major în decizia de a-l alege pe el dintr-un număr de 90 alți studenți. Fiind un designer grafic, el și-a personalizat CV-ul într-un mod diferit, dar pe urmă ne-am gândit că nu toată lumea are cunoștințe în Photoshop, Illustrator sau alte programe în care să își personalizeze résumé-ul. Atunci ideea noastră a fost dezvoltarea unei aplicații web care să ofere diferite modele de résumé care să fie o combinație între funcționalitate și design şi care să atragă atenția printr-un mod pozitiv”, relatează Andrei Kurtuy.Site-ul e accesibil și în România, dar în limbile angleză, germană, daneză și spaniolă. Peste timp, Andrei Kurtuy cred că probabil ar fi avut același success cu site-ul și dacă îl lansa din România, datorită internetului. Și azi, cei mai mulți utilizatori sunt din SUA, Marea Britanie, India , Australia, Canada. Spune că au avut un ajutor foarte mare de la International House când au mers să întrebe cum va fi cu taxele. Au fost sfătuiți să se concentrexe prima data să aibă venituri și apoi să vină să întrebe de taxe. Andrei spune că se concentrează acum spre transformarea conținutului scris al platformei înspre cel video, dar și că lucrează și la alte proiecte care sunt în fază de cercetare. 

Cochetează cu gândul reîntoarcerii acasă

Aleșdeanul explică că în Danemarca nu există nici un stres administrativ, în plus trăind în Copenhaga poate călători oriunde, oricând fiind un oraș bine conectat. Îi lipsesc însă cu desăvârșire ceea ce el iubește foarte mult: munții și dealurile și fiindcă pentru el acasă e unde e familia și prietenii cochetează cu gândul de a reveni acasă. Andrei Kurtuy are însă și o perspectivă istorică asupra a ceea ce înseamnă perioada în care cei mai de seamă români studiau la Paris ori Viena pentru a se întoarce acasă și a contribui la dezvoltarea țării. O digitalizare mai accelerată după model danez ar fi primul lucru care și-ar dori să-l vadă în România. De la probleme de sănătate și până la cele de business poți totul să rezolvi digital, în câteva minute, în Danemarca, pe baza unui cod, salvând mult timp și nervi, conform Veronicăi Bursasiu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.