Infofinanciar > Educație financiară > Poți încasa bani de pe urma propriei locuințe! Care este fenomenul care a prins amploare pe piața imobiliară
Educație financiară

Poți încasa bani de pe urma propriei locuințe! Care este fenomenul care a prins amploare pe piața imobiliară

bani ajutor de la stat ()
Sursă foto: Playtech.ro

În ultima perioadă, zeci de anunțuri au apărut cu locuințe spre închiriere în regim hotelier pe platformele de profil, iar unele nu sunt închiriate integral, ci pe cameră. Astfel, foarte mulți români au ajuns să câștige o grămadă de bani prin această metodă, în favoarea închirierii pe o perioadă mai mare de timp. 

Cu toate acestea, românii își pot închiria locuințele pe care dețin, însă doar în baza unei clasificări emise de către Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, iar pentru a obține acest document, proprietarii sunt nevoiți să urmeze mai mulți pași și să obțină acordul vecinilor pentru închiriere. 

Există și riscuri pentru proprietari 

Pentru a obține documentul de la Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, proprietarii locuințelor care au în plan să le închirieze în regim hotelier au obligația de a completa mai multe cereri și fișe standardizate, care pot fi găsite pe site-ul ministerului și să prezinte documentele de proprietate ale locuinței. 

Însă, este important de notat faptul că închirierea în regim hotelier este cu mult mai profitabilă decât închirierea realizată pentru o perioadă mai mare de timp, deoarece turiștii și oamenii de afaceri au nevoie de doar câteva zile de cazare, iar majoritatea sunt mulțumiți să achite mai puțin decât pentru un hotel, și astfel proprietarul iese în câștig. 

Spre exemplu, în Capitală, proprietarul unui apartament cu două camere are lunar un câștig de aproximativ 470 de euro, însă un proprietar care deține un apartament similar cu două camere, și închiriat în regim hotelier, încasează o sumă de aproximativ 1.500 de euro pe lună, iar acest lucru se întâmplă și în alte orașe din țară. 

„Trebuie ca fiecare proprietar să ia în calcul riscurile pe care le are atunci când când închiriază în regim hotelier, numărul oamenilor care se perindă în apartamente este mult mai mare, iar probabilitatea de a recupera eventualele daune este mult mai mică decât dacă ai un chiriaș pe termen lung”, a explicat Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare. 

Cât costă în general o chirie în marile orașe ale țării 

Potrivit unei cifre furnizate de imobiliare.ro, chiria medie lunară pentru o garsonieră în cele mai mari orașe regionale din țară, în aprilie 2023, a variat între 220 și 300 de euro. 

Iar apartamentele cu două camere costă adesea între 350 și 450 de euro (în Timișoara) și 450 de euro (în Capitală și Cluj-Napoca), în timp ce apartamentele cu trei camere costă de obicei între 400 și 625 de euro, potrivit Adevărul.

Proprietarii din București au așteptări mari de la proprietățile lor, cerând până la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pentru un apartament cu două camere și 625 de euro pentru unul cu trei camere. Categoria apartamentelor cu două și trei camere a înregistrat cele mai mari variații de la un an la altul în ceea ce privește costurile de închiriere.