Infofinanciar > Info > Postul Paștelui în anul 2023. Când este dezlegarea la pește
Info

Postul Paștelui în anul 2023. Când este dezlegarea la pește

Pește la cuptor, Sursă foto: Pixabay
sursă foto: Pixabay

Postul Paștelui a început pentru creștinii ortodocși. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Postul Mare este cel mai lung și strict post ținut de creștini, pentru a se pregăti spiritual de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

În Postul Paștelui, creștinii trebuie să dea dovadă de milostenie și să acorde o grijă sporită factorului spiritual, prin renunțarea la alimente de proveniență animală sau cum se spune din bătrâni „alimente de dulce”. La postul alimentar se adaugă rugăciunea. TotuȘi, pe parcul acestei perioade de post, există două zile în care este permis consumul de pește.

Dezlegarea la pește

În anumite zile, este permis consumul de pește pentru a îmbunătății meniul bazat doar pe legume și fructe, specific perioadelor dinaintea marilor sărbători religioase. Peștele este un simbol creștin. Conform Bibliei, Iisus ar fi mâncat pește fript după ce a înviat.

Conform calendarului ortodox al anului 2023, se regăsesc următoarele perioade de post: miercurile si vinerile de peste an (înafara de cele cu dezlegare), Ajunul Bobotezei (5 ianuarie ), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august ), Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie ), Postul Sfintelor Paști (27 februarie – 15 aprilie ), Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 iunie – 28 iunie ), Postul Adormirii Maicii Domnului(1 august – 14 august ), Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie).

În Postul Paștelui, există doar două zile care permit consumul de pește: 25 martie (Bunavestire) și 9 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor). În aceste două zile, credincioșii au voie să consume orice preparat din pește. De asemenea, în aceste zile poate fi dat de pomană pachete care conțin produse de post și pește. Chiar dacă aceste zile prevăd dezlegarea la pește, restul alimentelor nepermise rămân interzise.

Dezlegare la vin și ulei

Pe lângă excepția legată de pește, credincioșii au zile în care primesc dezlegare la vin și ulei. Aceste două alimente pot fi consumate mai des decât peștele, fiind permise în luna martie în zilele de 4, 5, 9, 12, 18, 19 și 26. În luna aprilie, este permis consumul de vin și ulei în zilele de 1, 2 și 8, conform regulilor impuse de religia ortodoxă.

Potrivit bisericii, această perioadă de post ne amintește de suferințele pe care Iisus le-a îndurat pe cruce. Astfel, petrecerile sunt considerate nepotrivite în această perioadă. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare, conform România TV .

„Ar trebui să fie un post al celor cinci simţuri, pentru că păcatul intră în sufletul omului, în viaţa omului, prin toate cele cinci simţuri. Ar trebui să fie un post al minţii, un post al gândurilor şi un post al inimii, pentru că Mântuitorul ne arată că nu ceea ce intra în gură spurcă pe om, ci mai ales ceea ce iese.”, a declarat un preot al unei biserici creștin-ortodoxe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.