Infofinanciar > Info > Poștașul ar putea veni mai târziu în mai! Ce se întâmplă cu pensiile în perioada Paștelui
Info

Poștașul ar putea veni mai târziu în mai! Ce se întâmplă cu pensiile în perioada Paștelui

pensii Paște mai (sursă foto: romaniatv.net)
sursă foto: arhiva companiei

În luna aprilie a acestui an, exista riscul ca pensiile să întârzie de pe urma grevei poștașilor. Iar pentru luna următoare, în mai, ar putea avea loc o situație similară. Nu se mai anunță momenta niciun fel de protest în acest sistem. Însă pe data de 5 mai se sărbătorește Paștele. Iar bugetarii, beneficiează de o minivacanță.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a transmis un mesaj important. Acesta a corbit despre ce se întâmplă cu pensiile care vor ajunge la seniorii prin intermediul Poștei Române. În mod normal, pensiile sunt distribuite de poştaşi între prima zi și cea de-a 15-a zi a fiecărei luni. Doar că, de data aceasta, data de 1 Mai este liberă prin lege, iar la doar câteva zile distanță, pe data de 5 mai, se sărbătorește Paștele.

Pensiile ar putea întârzia în mai

Însă Daniel Baciu spune că poștașii vor fi activi de pe ziua de 2 mai. Asta pentru a începe deja să distribuie pensiile către seniori. chiar dacă alți colegi de-ai lor din mediul de stat se vor bucura de concediu între 1 mai și Paște, ei bine, poștașii aceștia nu se vor bucura de vacanță. Însă această măsură a fost luată pentru ca pensiile să ajungă la o parte dintre seniori înainte de 5 mai.

În acest fel, încă de vineri, 3 mai, seniorii vor începe să primească pensiile de la stat. Iar pentru cei care vor lucra în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște, vor fi recompensați. Declarația îi aparține lui Daniel Baciu, șeful de la CNPP. Acesta a specificat că poștașii care vor fi pe teren între 2 și 5 mai vor primi ulterior o zi liberă în plus.

Pensii mai mari

Este un sistem complex în spate. Căci în România, din cei aproximativ 5.000.000 de pensionari, mai mult de jumătate aleg să își primească pensiile prin intermediul poștașilor. Iar veniturile ajung la beneficiari în prima jumătate a lunii. Ia veniturile sunt mai mari acum, față de anul precedent. Pentru că de la 1 ianuarie 2024, o legea pensiilor a adus modificari.

Este vorba despre majorări. Căci la început de an, pensiile s-au majorat prin indexarea cu rata inflației. Luna septembrie va aduce o nouă majorare pentru cei mai mulți dintre pensionarii din România. „Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat si platit contributie de asigurari sociale. Pentru acele sporuri avem termen de sase luni, incepand cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi ii spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o alta crestere optionala, in raport cu valoarea lor, dar si cu nivelul de contributie platit”, a transmis Daniel Baciu, seful CNPP, citat de romaniatv.net.