Infofinanciar > Lumea la zi > Cât de mult poluează oamenii bogați ai planetei? Efecte asupra celor săraci
Lumea la zi

Cât de mult poluează oamenii bogați ai planetei? Efecte asupra celor săraci

bani bogati (Sursă foto: economedia.ro)
sursă foto: arhiva companiei

„Elita poluatorilor” jefuiește planeta până la distrugere, afirmă reprezentanții organizației Oxfam, după un studiu cuprinzător pe tema climei. Potrivi raportului, cei mai bogați oameni ai planetei (1%) sunt responsabili pentru cele mai multe emisii de carbon. Acest lucru duce la consecințe grave pentru comunitățile vulnerabile și pentru eforturile globale de combatere a problemei climatice.

Cel mai cuprinzător studiu pe tema inegalității climatice la nivel mondial realizat vreodată arată că acest grup de elită, format din miliardari, milionari și cei cu un salariu de peste 140.000 de dolari pe an, a fost responsabil pentru 16% din toate emisiile de CO2 în 2019. Suficient pentru a provoca peste un milion de decese în exces din cauza căldurii, potrivit raportului.

În ultimele șase luni, The Guardian a lucrat în exclusivitate cu Oxfam, Institutul de Mediu din Stockholm și alți experți pentru a realiza o investigație specială, „The Great Carbon Divide”. Această investigație explorează cauzele și consecințele inegalității consumului de carbon și impactul disproporționat al persoanelor super-bogate, care au fost numite „elita poluatorilor”.

Cât de mult poluează oamenii bogați

Justiția climatică va fi un punct important pe ordinea de zi a summitului Cop28 al ONU. Evenimentul va avea loc în noiembrie, în Emiratele Arabe Unite. Raportul Oxfam arată că în timp, oamenii bogați (1%) preferă să trăiască în condiții de izolare climatică. În zone cu aer condiționat. Emisiile acestora, 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2019 – sunt responsabile de suferințe imense.

Folosind o formulă de „cost al mortalității”, utilizată, printre altele, de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, 226 de decese în exces la nivel mondial pentru fiecare milion de tone de carbon, raportul calculează că numai emisiile generate de 1% ar fi suficiente pentru a provoca moartea din cauza căldurii a 1,3 milioane de persoane în următoarele decenii.

În perioada 1990-2019, emisiile cumulate ale celor 1% au fost echivalente cu distrugerea recoltelor de porumb din UE, de grâu din SUA, de orez din Bangladesh și de soia din China de anul trecut. Potrivit cercetării, suferința se răsfrânge în mod disproporționat asupra persoanelor care trăiesc în sărăcie, a comunităților etnice marginalizate, a migranților și a femeilor și fetelor, care trăiesc și muncesc în afara sau în locuințe vulnerabile la condițiile meteorologice extreme.

Aceste grupuri au mai puține șanse de a avea economii, asigurări sau protecție socială, ceea ce le expune la un risc mai mare din punct de vedere economic, dar și fizic, în caz de inundații, secetă, valuri de căldură și incendii de pădure. Potrivit ONU, țările în curs de dezvoltare sunt responsabile pentru 91% dintre decesele cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

Cât de mult afectează populația

Raportul constată că ar fi nevoie de aproximativ 1.500 de ani pentru ca o persoană din cei 99% din populația de jos să producă atât de mult carbon cât produc cei mai bogați miliardari într-un an. „Super-bogații planetei jefuiesc și poluează planeta până la distrugere, iar cei care își pot permite cel mai puțin acest lucru sunt cei care plătesc cel mai scump preț”, a declarat Chiara Liguori, consilier principal pentru politici de justiție climatică la Oxfam. Crizele gemene ale climei și inegalității „se alimentează reciproc”, a mai transmis Liguori.

Decalajul de bogăție dintre națiuni explică doar parțial această disparitate. Raportul arată că, în 2019, cel mai recent an pentru care există date complete, țările cu venituri ridicate (majoritatea din nordul lumii) au fost responsabile pentru 40% din emisiile globale de CO2 bazate pe consum, în timp ce contribuția țărilor cu venituri mici (majoritatea din sudul lumii) a fost de un neglijabil 0,4%.

Africa, unde locuiește aproximativ una din șase persoane din populația mondială, a fost responsabilă pentru doar 4% din emisii. O problemă mai puțin discutată, dar în creștere mai rapidă, este inegalitatea în interiorul țărilor. Miliardarii sunt în continuare în majoritate, de sex masculin și cu sediul în SUA și Europa. Dar membrii acestei clase influente de „super-bogați” pot fi găsiți din ce în ce mai des în alte părți ale lumii. Milionarii sunt și mai dispersați.

Clasa politică face parte dintre poluatori

Raportul afirmă că aceasta este o veste proastă pe mai multe planuri. Amprenta de carbon extravagantă a celor 0,1% – de la super-iahturi, avioane private și vile până la zboruri spațiale și buncăre pentru apocalipsă – este de 77 de ori mai mare decât nivelul superior necesar pentru ca încălzirea globală să atingă un maxim de 1,5°C.

Acțiunile corporative ale „super-bogaților” sunt foarte poluante. Potrivit raportului, această elită deține o putere politică enormă care este în creștere prin faptul că deține organizații media și rețele de socializare. Elita angajează agenții de publicitate și de relații publice, precum și lobby-iști. De asemenea, oamenii bogați se întâlnesc cu politicieni de rang înalt, care sunt adesea membrii elitei (1%).

În SUA, de exemplu, unul din patru membri ai Congresului ar deține acțiuni în companii producătoare de combustibili fosili. Cu o valoare totală cuprinsă între 33 și 93 de milioane de dolari.

Raportul afirmă că acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care emisiile globale continuă să crească și pentru care guvernele din nordul lumii au furnizat 1,8 miliarde de dolari pentru a subvenționa industria combustibililor fosili în 2020. Contrar promisiunilor lor internaționale de a elimina treptat emisiile de carbon, conform The Guardian