Infofinanciar > Esential > Poluare și schimbări climatice. China promovează tranziția ecologică, în timp ce arde munți de cărbune
Esential

Poluare și schimbări climatice. China promovează tranziția ecologică, în timp ce arde munți de cărbune

sursa foto medium
sursa foto medium

Printre cuvintele menționate cel mai des de Li Qiang în „raportul său de activitate”, un fel de discurs despre starea națiunii, la 5 martie se numără „verde”. Predecesorul său în funcția de prim-ministru l-a folosit de nouă ori în discursul de anul trecut. Li aproape că a dublat acest număr. Acest lucru nu este deloc surprinzător. China este o putere în domeniul tehnologiilor verzi: bateriile, panourile solare și vehiculele electrice. Oficialii chinezi doresc ca aceste industrii să stimuleze creșterea economică viitoare. Dar și să genereze autosuficiența energetică a Chinei.

În ciuda tuturor discuțiilor despre „armonia dintre umanitate și natură”, China emite anual mai mult de un sfert din gazele cu efect de seră din lume. În ultimele trei decenii, China a eliberat în atmosferă mai mult dioxid de carbon, în total, decât orice altă țară. Toate acestea conduc la o mare întrebare. Este China un răufăcător sau un sfânt în ceea ce privește schimbările climatice?

China, principala cauză a poluării la nivel mondial

China, care este deja principalul poluator mondial, a înregistrat anul trecut o creștere a emisiilor cu aproximativ 5%. Aproximativ jumătate provin din sectorul energetic, care este dominat de centrale pe cărbune. O altă treime este emisă de fabrici, în special de turnătorii de oțel. Anul trecut, China a produs 1 miliard de tone de metal, adică peste jumătate din totalul mondial. Mașinile și camioanele sunt un alt mare contribuabil. Care aduc aproape o zecime din emisiile Chinei. Pentru a-și menține vehiculele în funcțiune, China consumă mai mult petrol decât orice altă țară, cu excepția Americii.

Oficialii chinezi în defensivă menționează că țările occidentale, care au început să se industrializeze cu mult înaintea Chinei, sunt responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor din ultimul secol. În prezent, aceste țări își externalizează o mare parte din producție, prin urmare, o parte din emisii ajung în China. Cu toate acestea, continuă apărarea, emisiile Chinei pe cap de locuitor sunt încă doar două treimi din nivelul din America. Dar SUA are mai puțin de un sfert din populația Chinei. Toate acestea sunt destul de corecte. Dar nimic nu schimbă faptul că, pentru ca lumea să aibă vreo șansă de a-și atinge obiectivele climatice, China va trebui să își reducă drastic emisiile.

Măsuri pentru combaterea emisiilor poluante

Are ambiții în acest sens. China a instalat mai multă energie regenerabilă decât orice altă țară. Subvențiile guvernamentale încurajează fabricarea și consumul de produse ecologice, cum ar fi vehiculele electrice. Aceste politici au coincis cu alte mari schimbări. China trece la o fază de dezvoltare mai puțin poluantă. După zeci de ani de construcție de drumuri, căi ferate, dar și de producere în masă de oțel și ciment cu emisii mari de carbon. Prin urmare, se așteaptă ca emisiile Chinei să atingă un nivel maxim în următorii câțiva ani, cu siguranță, până în 2030. An care face parte din obiectivul pe care China s-a angajat să îl atingă în cadrul negocierilor privind clima.

Dar unii experți sunt îngrijorați de ceea ce se va întâmpla în continuare. Există riscul ca emisiile Chinei să se stabilizeze, în loc să scadă. Obiectivul său de a elimina emisiile nete până în 2060 pare deja pus sub semnul întrebării. Climate Action Tracker, un organism de supraveghere, consideră că politicile Chinei sunt „extrem de insuficiente”. Majoritatea țărilor, inclusiv China, s-au angajat să mențină încălzirea globală de la Revoluția Industrială cu mult sub 2° C. Climate Action Tracker consideră că nivelul de ambiție al Chinei, dacă ar fi egalat de toate țările, ar duce la o încălzire de până la 4°c în comparație cu media preindustrială. Ceea ce ar putea avea un rezultat catastrofal.

Cele trei noi industrii

Dacă mergeți cu mașina prin China, nu este neobișnuit să vedeți fabrici care generează carbon sau coșuri care scot fum în imediata apropiere a unor turbine eoliene uriașe sau a unor rânduri de panouri solare. Acest paradox se află în centrul politicii climatice a Chinei. Cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume este, de asemenea, principala sursă de tehnologie ecologică. Companiile chinezești produc 90% din celulele solare din lume, elementele constitutive ale panourilor solare. De asemenea, produc 60% din bateriile litiu-ion și peste jumătate din vehiculele electrice. Aceste industrii sunt cunoscute sub numele de „cele trei noi industrii” în China.

Timp de aproape două decenii, Partidul Comunist s-a concentrat asupra celor „trei noi” ca motoare ale creșterii economice. Producătorii de tehnologii verzi au primit subvenții de miliarde de dolari. Ca parte a unui pachet de stimulare menit să amortizeze impactul crizei financiare mondiale din 2008. De atunci, aceștia au mai primit alte miliarde. Beneficiind în același timp de controlul Chinei asupra multor materii prime care intră în componența acestor produse. Astăzi, partidul numește tehnologia climatică o „nouă forță productivă”, un cuvânt la modă pentru industriile cu valoare adăugată mare pe care le favorizează.

Plan de creștere economică

China speră ca „noii trei” să mențină economia sa în plină dezvoltare, în timp ce se îndepărtează de vechiul său model de creștere. Care se baza pe investiții în producția de bază, pe cheltuielile de infrastructură și pe piața imobiliară. Anul trecut, industriile cu energie curată au reprezentat 40% din creșterea PIB-ului Chinei. Exporturile în creștere de tehnologii ecologice  reprezintă o parte tot mai mare din comerțul Chinei cu restul lumii. Anul trecut, „noile trei” au reprezentat 4,5% din totalul exporturilor Chinei, în creștere de la 1,5% în 2020.

În unele cazuri, acest lucru a dus la o reacție din partea guvernelor străine. Să luăm exemplul vehiculelor electrice, o industrie pe care China a stimulat-o cu împrumuturi subevaluate, injecții de capital, subvenții la achiziție și contracte guvernamentale. De asemenea, firmele chineze au transferat în mod coercitiv tehnologie din cadrul unor societăți mixte cu producători auto străini. Astfel, factorii de decizie politică din lumea bogată se gândesc cum să își protejeze propriii producători auto. În fața acestui atac de concurențe susținute de stat. Dar firmele chineze au dat dovadă, de asemenea, de multă muncă, previziune și inovație. Economiile de scară le-au ajutat să mențină costurile la un nivel scăzut. Acest lucru a dus la prețuri scăzute, care au fost reduse și mai mult de concurența acerbă.

Piața producătorilor de mașini

În China există aproximativ 150 de producători de automobile, inclusiv mărci străine. Autovehiculele fabricate în această țară costă cu aproximativ o cincime mai puțin decât cele fabricate în Europa. O dinamică similară se manifestă și în alte industrii de tehnologie ecologică. De exemplu, longi Green Energy Technology este un mare producător de energie solară. Compania afirmă că tariful mediu pe durata de viață pe unitatea de energie generată de panourile sale solare a scăzut cu 60% între 2015 și 2021.

În timp ce o mare parte din această tehnologie este livrată în străinătate, cazul Chinei depinde în mare parte de dezvoltarea energiei regenerabile pe plan intern. În acest domeniu, lucrurile se mișcă rapid. China a adăugat 293 de gigawați (gw) de capacitate eoliană și solară în 2023. Astfel, a dublat recordul anterior, înregistrat în 2022. În comparație, capacitatea totală de energie a Marii Britanii este mai mică de 100 gw. Peste un sfert din mașinile noi vândute în China anul trecut au fost electrice sau hibride. Adaptarea pe scară largă a mașinilor electrice i-a determinat pe analiști să concluzioneze că cererea de benzină în această țară ar fi putut atinge deja punctul maxim.

Arderea cărbunelui

Prin urmare, China ar putea părea că se îndreaptă spre un viitor verde. Dar există o mare problemă. China arde încă o cantitate uriașă de cărbune. Peste jumătate din energia Chinei provine din arderea rocii negre. Această cifră a scăzut de la aproximativ 70% în 2011. În total, însă, în fiecare an se arde tot mai mult cărbune, pe măsură ce cererea globală de energie electrică a Chinei crește. Anul trecut au fost puse în funcțiune 47 gw de noi capacități pe cărbune, în creștere de la 28 gw în 2022. Oficialii au aprobat în medie două noi centrale electrice pe cărbune pe săptămână.
Având în vedere ratele de utilizare în scădere a centralelor pe cărbune existente, este posibil ca unele dintre cele planificate să nu fie niciodată folosite.

Dar pentru guvernele locale, construirea unei centrale pe cărbune este o modalitate obișnuită de a stimula economia. La nivel național, industria cărbunelui susține aproximativ 2,7 milioane de locuri de muncă. Sursa de energie se potrivește liderilor chinezi și în alt mod. Prima lor prioritate este să asigure o alimentare fiabilă cu energie electrică. China are relativ puțin petrol și gaze, depinzând de importurile pentru fiecare dintre acestea. Dar țara are rezerve vaste de cărbune. Anul trecut, China a excavat o cantitate record de 4,7 miliarde de tone de cărbune. Un proces care eliberează și metan, un alt gaz cu efect de seră periculos. China este responsabilă pentru aproximativ 10% din toate emisiile de metan cauzate de om.

Energia regenerabilă și siguranța aprovizionării

Energia regenerabilă ar putea părea o soluție la toate acestea. Dar nu oferă liderilor chinezi același sentiment de siguranță ca și cărbunele. Pentru început, energia verde depinde de cooperarea naturii. În timp ce centralele electrice pe cărbune pot fi mărite și micșorate după bunul plac. Oficialii s-au speriat în ultimii ani, când seceta a perturbat aprovizionarea cu energie hidroelectrică. Ceea ce a dus la pene de curent în unele zone. Când Rusia a invadat Ucraina în 2022, făcând ca prețurile la petrol și gaze să crească vertiginos, China a mizat de două ori pe cărbune.

Totuși, potrivit unor observatori, China a ajuns la un punct de inflexiune. Producția de energie din surse regenerabile crește mai rapid decât cererea de electricitate în această țară. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care este o organizație interguvernamentală. Se așteaptă o revenire a disponibilității energiei hidroelectrice după un minim de doi ani. Creșterea capacității eoliene și solare se accelerează. Iar China construiește centrale nucleare mai repede decât orice altă țară. „Pentru perioada cuprinsă între 2024 și 2026 ne așteptăm la o schimbare în ceea ce privește producția de energie electrică a Chinei. Punând bazele unui declin al consumului de cărbune începând din 2024″ au explicat reprezentanții IEA.

Tehnologia, o speranță pentru climă

Speranța stă în faptul că statul chinez se mișcă și mai repede pentru a implementa energia curată la ea acasă. Există două motive de optimism, începând cu tehnologia. China a devenit un laborator pentru întreaga lume în materie de tehnologie verde. Anul trecut, în China au fost investite în domeniu 676 de miliarde de dolari. Reprezentând 38% din totalul mondial și mai mult decât dublu față de suma care a fost investită în America. De asemenea, China este în frunte și în ceea ce privește tehnologia nucleară.  În decembrie, de exemplu, a început să opereze primul reactor nuclear de „a patra generație” din lume. Conceput pentru a utiliza combustibilul mai eficient decât modelele anterioare. Alte câteva reactoare experimentale sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare în China. Care își propune să producă 10% din electricitate din energie nucleară până în 2035.

Un alt domeniu de urmărit este hidrogenul, o sursă potențială vastă de combustibil curat. O mașină gigantică numită electrolizator este adesea folosită pentru a extrage hidrogenul din oxigenul din apă. Aici este problema: acest proces consumă energie și este scump. Dar, pe măsură ce electrolizatoarele devin mai eficiente și costul energiei cu emisii reduse de carbon scade, așa-numitul hidrogen „verde” ar putea deveni economic. Potrivit iea, costul producerii hidrogenului din energie electrică regenerabilă ar putea scădea cu 30% în decursul acestui deceniu. China joacă deja un rol important în această industrie. Aceasta produce aproximativ 40% din electrolizoarele din lume. Mai multe provincii au lansat proiecte pilot care vizează producerea de hidrogen verde, iar firmele de stat s-au angajat să construiască o rețea de conducte de 6 000 km pentru transportul acestuia până în 2050.

Rețeaua electrică a Chinei

Descoperiri neașteptate în alte domenii, cum ar fi fuziunea nucleară, pe care China încearcă să o dezvolte, ar putea califica țara ca fiind una sinceră. Dar evoluții mai banale ar putea avea, de asemenea, un mare impact. De exemplu, flexibilizarea rețelei electrice ar permite Chinei să utilizeze mai bine energia regenerabilă de care dispune deja. În prezent, un surplus de energie într-un anumit loc este adesea irosit. Dar oficialii fac progrese. Aceștia au construit o rețea de linii electrice pentru a ajuta la transferul energiei regenerabile din vestul Chinei. Unde există numeroase resurse eoliene și solare. Astfel, această energie ar putea ajunge către centrele industriale din est. Deși China dispune de mai puține sisteme de stocare a energiei în rețeaua sa decât America, aceasta evoluează rapid.

Posibilitatea de a adopta politici mai bune este un alt motiv important. Pentru a spera că trecerea Chinei la energiile regenerabile s-ar putea produce mai repede decât se așteaptă lumea. Și în acest caz, rețeaua electrică oferă un exemplu. Guvernele provinciale dețin un control important asupra porțiunilor lor din sistem. De asemenea, nu le place să depindă unele de altele pentru energie. Rezultatul este că unele provincii preferă să folosească propriile centrale pe cărbune în locul unor surse de energie mai puțin poluante. Dacă acest tip de protecționism ar fi eliminat, ar permite ca energia regenerabilă să fie adăugată mai rapid în rețea.

Piața de carbon din China

Reguli mai stricte privind emisiile ar fi, de asemenea, de ajutor. În prezent, piața de carbon din China acoperă aproximativ 40% din emisiile țării. Amenzile pentru încălcarea regulilor sunt nesemnificative. Dar acest lucru s-ar putea schimba anul acesta, relatează Bloomberg, citând un plan guvernamental nepublicat. Se așteaptă ca șapte industrii să fie adăugate pe piață până în 2030.

Printre acestea se numără sectoare cu mari emisii de carbon. Cum ar fi producția de aluminiu, ciment și oțel, precum și industria petrochimică. Guvernul intenționează, de asemenea, să majoreze sancțiunile în acest an. Astfel de eforturi sunt din ce în ce mai necesare din cauza presiunii din străinătate. Din 2026, Uniunea Europeană va începe să taxeze importurile în funcție de cantitatea de carbon emisă în timpul fabricării acestora.

Problema schimbărilor climatice

Dacă oficialii chinezi se vor confrunta cu presiuni pe plan intern este o altă întrebare. Puțini oameni din China își exprimă îngrijorarea cu privire la schimbările climatice. Majoritatea consideră că guvernul face o treabă bună în ceea ce privește energia regenerabilă. Din 2012, Guvernul chinez a luat măsuri drastice împotriva ONG-urilor și activiștilor de mediu. Dar opiniile se pot schimba rapid. În urmă cu un deceniu, plângerile publicului cu privire la poluarea aerului au devenit atât de puternice încât statul a fost forțat să acționeze.

Acesta a impus rapid măsuri de combatere a poluării. Deși nu tipul de reforme ample care ar putea duce la un progres mai mare în ceea ce privește clima. Acestea ar putea apărea dacă efectele schimbărilor climatice devin mai tangibile. Litoralul Chinei este vulnerabil la inundații pe măsură ce nivelul mării crește. Nordul arid duce lipsă de apă potabilă. Anul trecut, seceta a afectat culturile din întreaga țară.

Obiectivele climatice

Până în prezent, însă, guvernul se străduiește să se schimbe. Să luăm ca exemplu cele șase obiective climatice pe care China și le-a stabilit în 2021, care trebuie îndeplinite până în 2025. Una dintre ele a fost „controlul strict” al creșterii consumului de cărbune. Un altul a fost reducerea „intensității carbonului” cu 18%. O măsură a emisiilor generate pe unitate de producție economică. China este „foarte departe” de toate aceste obiective, spune Lauri Myllyvirta de la crea.

Cu toate acestea, oficialii chinezi continuă să vorbească în gura mare despre crearea unei economii ecologice. Dar și despre atingerea neutralității emisiilor de carbon. „Vom avansa revoluția energetică, vom întări controlul asupra consumului de combustibili fosili și vom lucra mai rapid pentru a dezvolta un nou sistem energetic. Vom vedea că cărbunele și energia pe bază de cărbune își vor juca rolul crucial în asigurarea aprovizionării cu energie”, a declarat Li în discursul său despre starea națiunii. Până când acest lucru se va schimba, China va fi mai mult un personaj negativ decât unul pozitiv în ceea ce privește schimbările climatice, conform The Economist .