Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia va trimite poliție antiteroristă la granița cu Belarus! Măsura vine după ce 187 de persoane au încercat să treacă ilegal
Lumea la zi

Polonia va trimite poliție antiteroristă la granița cu Belarus! Măsura vine după ce 187 de persoane au încercat să treacă ilegal

Granița Polonia Belarus Sursă foto Digi24
Sursă foto: Digi24

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe 25 iunie că armata poloneză a întărit liniile de apărare la granițele estice ale țării cu Belarus și pe mai mult de 230 de kilometri de la granița cu regiunea rusă Kaliningrad din nord-est. 

Morawiecki a adăugat că Polonia „monitorizează îndeaproape” acțiunile grupului de mercenari Wagner din Rusia, după recenta rebeliune armată de o zi a acestuia. 

„Suntem conștienți de aceste amenințări și răspundem la ele anticipând atacurile”, a declarat Morawiecki.  „Alexander Lukașenko și Vladimir Putin pot acționa într-un mod foarte ciudat. Aceste acțiuni fac încă obiectul diferitelor analize și studii din partea noastră și a aliaților noștri din NATO”. 

„Ne confruntăm de doi ani cu un atac hibrid la granița poloneză”, a spus Morawiecki. Potrivit premierului, frontierele Poloniei au fost fortificate special pentru a se pregăti pentru un atac blindat din partea vecinilor estici ai țării. 

Polonia se teme de majorarea numărului de emigrări 

Polonia va trimite 500 de ofițeri de poliție pentru a consolida eforturile de securitate la granița cu Belarus, după ce aproape 200 de persoane au încercat să treacă pe teritoriul polonez în weekend. 

Polițiști din cadrul unităților de patrulare antirevoltă și antiterorism vor fi desfășurați pentru a ajuta la controlul „situației tensionate” de la graniță, a transmis duminică pe Twitter ministrul polonez de interne Mariusz Kamiński. Aceștia se vor alătura celor 5.000 de agenți de securitate și 2.000 de soldați deja staționați la frontieră, a precizat el. 

Măsura vine după ce 187 de persoane au încercat sâmbătă să treacă ilegal din Belarus în Polonia, potrivit poliției de frontieră poloneze. 

Uniunea Europeană va ajuta în acest scop 

Polonia se așteaptă ca Uniunea Europeană să o ajute să finanțeze măsuri de consolidare a frontierei sale estice, a declarat joi un ministru adjunct, după ce Varșovia a anunțat o întărire a securității din cauza îngrijorărilor legate de prezența grupului Wagner în Belarus. 

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a oferi trupelor din cadrul companiei militare private posibilitatea de a se muta în Belarus a dus la temeri în rândul membrilor estici ai NATO că prezența lor va cauza o mai mare instabilitate în regiune. 

Miercuri, liderul partidului naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, a declarat că Polonia crede că în Belarus s-ar putea afla deja aproximativ 8.000 de soldați Wagner. 

El a declarat că Polonia va lua măsuri temporare și permanente pentru a consolida granița, inclusiv creșterea prezenței forțelor de securitate și creșterea fortificațiilor. Întrebat joi dacă Bruxelles-ul ar trebui să ajute Varșovia să plătească pentru astfel de măsuri, ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski a declarat că „Polonia se așteaptă la acest lucru”, potrivit Reuters. 

„Solidaritatea europeană înseamnă sprijinirea țărilor amenințate de destabilizare”, a declarat el la radioul public. „Aceste măsuri de protecție trebuie să fie sporite”. 

Polonia acuză Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranților la graniță, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să le împingă peste graniță. Minskul a negat acuzația.