Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia va construi fortificații la frontiera de est, afirmă premierul Tusk
Lumea la zi

Polonia va construi fortificații la frontiera de est, afirmă premierul Tusk

Salariile din Polonia au crescut cu 6%. Inflația s-a redus cu 2,8%
sursa foto arhiva companiei

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia începe să lucreze la consolidarea în continuare a întregii frontiere estice, în condițiile în care țara se confruntă cu ceea ce el a numit un „război hibrid” în creștere în ceea ce privește migrația ilegală din Belarus.

Tusk nu a oferit detalii despre acțiunile planificate și nici despre eventualele fonduri care vor fi alocate, dar a declarat că atunci când este vorba de securitatea Poloniei nu vor exista „limite”.

„Granița dintre Polonia și Belarus este un loc unic din cauza presiunii imigrației ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid care progresează”, a declarat premierul în timp ce vizita frontiera și se întâlnea cu soldați și gardieni.

„Vreau să nu existe niciun dubiu aici – o țară cu intenții din ce în ce mai agresive față de Polonia, precum Belarus, coorganizează această practică la granița poloneză.”

Guvernul precedent al Poloniei și Uniunea Europeană au acuzat Belarusul în 2021 că a orchestrat un flux de migranți pentru a exercita presiuni asupra UE cu privire la sancțiunile pe care le-a impus asupra Minskului. Belarus a negat acuzațiile.

Încercările de a trece granița au continuat de atunci, numărul acestora fluctuând în funcție de vreme. Poliția de frontieră poloneză spune că în prezent există aproximativ 300 de încercări de trecere ilegală pe zi.

Relațiile tensionate dintre cei doi vecini au fost tensionate și mai mult de invazia Rusiei, aliatul belarus, în Ucraina.

Guvernul anterior a construit un gard la granița dintre Polonia și Belarus, lung de peste 180 km și înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migrației ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera, potrivit Reuters.