Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia amplasează trupe la granița cu Belarus. Peste 10.000 de soldați au fost mobilizați
Lumea la zi

Polonia amplasează trupe la granița cu Belarus. Peste 10.000 de soldați au fost mobilizați

Granita Polonia Belarus SUrsa foto The Moscow Times
Sursa foto: The Moscow Times

Conform unor noi declarații, Polonia va trimite 10.000 de soldați la granița cu Belarus. Scopul acestora este de a sprijini Garda de Frontieră.

Polonia plănuiește să trimită până la 10.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus pentru a sprijini Garda de Frontieră, a declarat joi ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

Trupele trimise la graniță

Ministrul Apărării a subliniat faptul că un număr mare de soldați va fi trimis la graniță: „Aproximativ 10.000 de soldați vor fi la graniță, dintre care 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră, iar 6.000 vor fi în rezervă”, a declarat ministrul într-un interviu pentru radioul public. Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să ne atace”.

Ministrul adjunct de interne Maciej Wasik a declarat miercuri că Polonia va trimite 2.000 de soldați suplimentari la frontiera cu Belarus. Polonia este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu zona de frontieră de când sute de mercenari Wagner căliți în luptă au sosit luna trecută în Belarus, la invitația președintelui Alexander Lukașenko.

Belarusul își continuă săptămâna aceasta exercițiile militare în apropierea graniței, iar președintele Alexander Lukașenko a declarat în mai multe rânduri că îi reține pe luptătorii Wagner care vor să atace Polonia. De asemenea, Polonia a înregistrat în ultimele luni o creștere a numărului de migranți, în special din Orientul Mijlociu și Africa, care încearcă să treacă granița. Șeful Poliției de Frontieră, Tomasz Praga, a declarat la începutul acestei săptămâni că 19.000 de persoane au încercat să treacă ilegal granița dintre Polonia și Belarus în acest an, în creștere față de 16.000 anul trecut.

Glume sau realitate?

În urma revoltei eșuate din luna iunie a mercenarilor din grupul rus Wagner, un număr de trupe ale acestuia s-au mutat în Belarus.

În acest context, liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a glumit într-o conversație cu președintele Rusiei, Vladimir Putin: „Ei cer să meargă spre vest… să meargă într-o excursie la Varșovia… Dar, bineînțeles, eu îi țin în centrul Belarusului, așa cum am convenit”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că un grup de 100 de luptători wagnerieni se îndreaptă spre Grodno, un oraș din nord-vestul Belarusului, la granița cu Polonia, și a descris situația ca fiind „din ce în ce mai periculoasă”.

Acesta a avertizat că luptătorii Wagner din Belarus ar putea intra în Polonia dându-se drept migranți, sau că aceștia s-ar putea da drept polițiști de frontieră belaruși și ar putea ajuta mai mulți migranți ilegali să treacă. Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupele Wagner sunt prezente în tabăra Brestsky din sudul țării, la aproximativ 10 km de granița cu Polonia, și că antrenează trupele belaruse. Dr.Barbara Yoxon, lector în relațiile internaționale la Universtatea din Lancaster subliniază faptul că: „Fiind mercenari, trupele sale ar putea crea tulburări la graniță pentru care Rusia și Belarus nu ar putea fi învinuite în mod direct”, conform sursei jpost.com.