Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia își întărește stocurile de armament. Acord de 75 de milioane de dolari
Lumea la zi

Polonia își întărește stocurile de armament. Acord de 75 de milioane de dolari

Salariile din Polonia au crescut cu 6%. Inflația s-a redus cu 2,8%
sursă foto: fitchsolutions.com

Ministerul polonez al Apărării și producătorul american de armament Northrop Grumman, au semnat marți un acord de compensare. Valoarea acestuia se ridică la aproximativ 300 de milioane de zloți (75 de milioane de dolari). Acest acord face parte din cadrul celei de-a doua faze a programului polonez de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază medie de acțiune.

Acordurile sunt menite să compenseze țara care cumpără arme din străinătate sub forma unei cooperări obligatorii între furnizor și companiile naționale. „Acordul de compensare semnat cu Northrop Grumman International Trading Inc. include un total de 8 angajamente în valoare comună de aproximativ 300 de milioane de zloți”, a precizat Agenția de armament a Poloniei într-un comunicat de presă.

Armament pentru Polonia

Acordul se va derula pe o perioadă de până la nouă ani. În cadrul acestuia, companiile din grupul polonez PGZ vor participa la producția de muniție pentru tancurile Abrams, elicopterele Apache și vehiculele blindate Rosomak și Borsuk, printre altele. În scopul de a satisface nevoile armatei poloneze de armament.

Țări apropiate geografic de Rusia, precum Polonia și Finlanda, au explorat astfel de acorduri pentru a construi arme americane în Europa. De asemenea, au negociat noi înțelegeri pentru a cumpăra arme și au căutat să accelereze contractele existente. Deoarece războiul din Ucraina a remodelat gândirea privind volumul de muniții necesare în conflictele viitoare.

Agenția de armament a declarat că acordul de compensare va „asigura o independență parțială față de furnizorii străini, stabilind capacități locale de producție, întreținere și reparații, formare și cercetare”, conform Reuters .

Rusia nu va ataca Polonia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu că Rusia va lupta pentru interesele sale „până la capăt”. Dar nu are niciun interes să extindă războiul din Ucraina la alte țări, precum Polonia și Letonia. Declarațiile au fost făcute în primul său interviu cu un jurnalist american de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina. Putin a declarat că liderii occidentali au ajuns să realizeze că este imposibil să îi provoace Rusiei o înfrângere strategică și se întreabă ce să facă în continuare. „Suntem pregătiți pentru acest dialog”, a spus liderul rus.

Putin a făcut aceste comentarii în cadrul unui interviu de peste două ore cu prezentatorul controversat Tucker Carlson. Întrebat dacă își poate imagina un scenariu în care ar trimite trupe rusești în Polonia, membră NATO, Putin a răspuns clar. „Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face așa ceva? Pur și simplu nu avem niciun interes” a explicat liderul rus.

Putin a vorbit în limba rusă, iar remarcile sale au fost dublate în engleză. El a început cu declarații lungi despre relațiile Rusiei cu Ucraina, Polonia și alte țări. Liderul rus a dedicat o parte substanțială a interviului pentru a se plânge. De faptul că Ucraina a fost pe punctul de a ajunge la un acord pentru a pune capăt ostilităților. Dar a dat înapoi, a spus el, odată ce trupele rusești s-au retras din apropierea Kievului.
„Ei bine, acum să se gândească cum să inverseze situația. Noi nu suntem împotriva acestui lucru. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist. Această mobilizare nesfârșită în Ucraina, isteria, problemele interne, mai devreme sau mai târziu va duce la un acord” a explicat Vladimir Putin, conform Reuters .