Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia își va construi primele două centrale nucleare! Când vor fi puse în funcțiune
Lumea la zi

Polonia își va construi primele două centrale nucleare! Când vor fi puse în funcțiune

Centrală nucleară, Sursă foto: Forbes
Sursă foto: Forbes

Autoritățile de la Varșovia au adoptat în cursul zilei de miercuri o hotărâre de Guvern, prin care au aprobat ridicarea primelor două centrale nucleare pe teritoriul său. Construcția primei centrale este atribuită companiei americane Westinghouse Electric, în timp ce în cazul celei de-a doua, aceasta va fi executată în cadrul unui proiect semnat între „o companie coreeană şi firme poloneze”.

Elaborarea acestor două centrale stă la baza unui acord dintre Washington şi Varşovia din 2020 privind utilizarea comercială a energiei nucleare. De altfel, până în acest moment nu au ieșit la iveală informații despre un posibil al treilea proiect de acest gen.

„Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi”, a mărturisit prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki.

Una dintre viitoarele centrale, Lubiatowo-Kopalino, va fi construită pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici vor fi ridicate trei reactoare cu apă sub presiune AP1000. Primul dintre acestea va fi pus în funcțiune începând cu 2033, scriu cei de la G4Media.

De altfel, în anii 1980, în apropiere de orașul Gdansk, sovieticii au început construcţia unei centrale nucleare, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor.

Investiție importantă

Ministrului Activelor Statului din Polonia, Jacek Sasin, a subliniat importanța elaborării acestor centrale nucleare pe teritoriul statului său.

„Polonia are nevoie de o sursă de energie ieftină și fiabilă. Energia nucleară este esențială având în vedere situația Poloniei, mai ales în condițiile geopolitice actuale”, adăugând că aceasta ar „contribui semnificativ la atingerea obiectivelor strategice de aprovizionare cu energie la costuri reduse și de independență energetică a Poloniei și a poporului polonez”, a susținut oficialul.

De altfel, autoritățile poloneze intenţionează de mai mulţi ani să ridice o centrală nucleară, în contextul în care problema securităţii energetice a devenit şi mai presantă din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Cooperarea polonezo- sud-coreeană

În cursul zilei de luni, autorităţile din Varșovia şi din Seul au semnat o scrisoare de intenţie privind construcţia unei centrale nucleare în Polonia Aceasta ar urma să fie realizată de compania sud-coreeană KHNP şi de cele poloneze PGE şi ZE PAK.

Astfel, în prezenta reprezentanţilor guvernelor din cele două țări, grupul privat polonez ZE PAK, compania de utilităţi PGE, controlată de statul polonez, şi grupul sud-coreean KHNP au semnat la comun „o scrisoare de intenţie al cărui punct principal prevede că cele trei companii au intenţia de a urma un plan de dezvoltare a unei centrale nucleare la locaţia de la Patnow (centrul Poloniei), bazată pe tehnologia APR1400”..

În urma acestui pas, părţile implicate urmează să efectueze studiile preliminare geotehnice, seismice şi de mediu, să elaboreze un buget estimativ şi un model de finanţare, precum şi un calendar pentru acest proiect, scriu cei de la G4Media.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.