Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia blochează din nou importul de cereale din Ucraina. Controverse la Kiev și în CE
Lumea la zi

Polonia blochează din nou importul de cereale din Ucraina. Controverse la Kiev și în CE

cereale ucraina

Cinci state est-europene au fost afectate de importurile de cereale din Ucraina. Fermierii autohtoni au avut mult de suferit din cauza prețurilor scăzute la grâne și a monopolului cerealelor ucrainene. România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Polonia au solicitat Comisiei Europene să prelungească blocarea importurilor de cereale chiar și după 15 septembrie, data-limită stabilită inițial. Până la expirarea acestei înțelegeri, transporturile cerealiere pot doar să tranziteze teritoriile acestor țări, nu să fie comercializate aici.

Polonia a șocat însă pe toată lumea atunci când o declarație oficială a lăsat să se înțeleagă că oficialii polonezi vor bloca toate importurile de grâne ucrainene chiar și unilateral, în cazul în care Uniunea Europeană se opune solicitării celor cinci state. Nu este prima dată când Varșovia ia decizii unilaterale în această privință. În primăvara anului în curs, Polonia și Ungaria au restricționat unilateral transporturile de cereale din Ucraina. Bulgaria și Slovacia le-au urmat, România fiind singura dintre țările afectate care a așteptat stabilirea unei înțelegeri cu Comisia Europeană.

Polonia se impune

Premierul polonez a declarat că blocarea importurilor de grâne se va realiza oricum, indiferent de acordul sau dezacordul Comisiei Europene, „iar prietenii noştri ucraineni ar trebui să fie conştienţi de acest lucru”. Statele est-europene și-au exprimat în repetate rânduri teama că o nouă „criză a cerealelor” va începe, mai ales că pe data de 18 iulie, Rusia a sistat oficial acordul prin care se angaja să respecte transportul maritim de grâne provenite din Ucraina.

În data de 19 iulie, statele est-europene au trimis o solicitare în acest sens către Comisia Europeană. Acest lucru a fost discutat și în cadrul Consiliului UE pe tema agriculturii.

„Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări”, a declarat, marţi, Janusz Wojciechowski, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Volodimir Zelenski, însă, a arătat o atitudine profund refractară față de poziția acestor state. Președintele ucrainean consideră „inacceptabilă” prelungirea termenului: „Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă”, a declarat acesta, citat de Fanatik.