Lumea la zi

Polonezii s-au săturat de ucraineni! Proteste în care se strigă ”Polonia nu este Ucraina”

polonia
Credit imagine: france24

Polonezii s-au săturat de toate evenimentele din ultima vreme și au ieșit în stradă. Se pare că motivele principale pentru care oamenii au ieșit la protest sunt valul de imigranți ucraineni și explozia prețurilor care afectează mai mult de jumătate din țară.

Până la urmă are și compasiunea limitele ei. Cetățenii popolezi au ieșit în stradă, iar unul dintre principalele motive pentru care protestează este numărul ridicat de ucraineni fugiți din calea războiului, care au „aterizat” pe teritoriul polonez.

Cetățenii Poloniei au ajuns în punctul de a-și pierde răbdarea deoarece acest val de imigranți vor avea nevoie de resurse, iar banii sunt din ce în ce mai puțini din cauza scupririlor explozive pe care alimentele și nu numai le-au înregistrat în ultima perioadă.

Un alt aspect deranjant pentru polonezi este faptul că autoritățile au mai mare grijă de ucraineni decât de popor.

„Polonia nu este Ucraina”

Oamenii scandează pe străzi ”Polonia nu este Ucraina”, dar și împotriva Uniunii Europene sau SUA. Polonezii sunt foarte nemulțumiți de modul în care Uniunea Europeană și SUA aleg să trateze Polonia și consideră că țara lor suportă singură costurile războiului, în timp ce UE și SUA doar folosesc Polonia, fără a contribui financiar.

În tot acest timp, Uniunea Europeană amenință Polonia cu tăierea fondurilor din PNRR.

Comisia Europeană (CE) consideră că ultimele modificări aduse sistemului judiciar polonez sunt insuficiente pentru a permite acordarea fondurilor UE menite să stimuleze economia şi să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19, transmit dpa și Agerpres.

Noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători se află încă în analiză, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare”, a adăugat ea. Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată, a confirmat von der Leyen.

De luni de zile, CE blochează eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor din sistemul judiciar polonez.