Lumea la zi

POLITICO: Rishi Sunak anulează deciziile luate de Liz Truss. Londra reia finanțarea centrului anglo-chinez

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii
Sursa foto: DW

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că va relua finanțarea Centrul Marea Britanie-China, care a fost suspendată de Liz Truss anul trecut.

Măsura premierului Rishi Sunak de a relua finanțarea Centrul Marea Britanie-China (Great Britain-China Centre, GBCC), un organism independent înființat pentru a sprijini relațiile dintre cele două țări, este considerată de presa din Anglia ca un element din cadrul unui efort mai amplu de îmbunătățire a expertizei Londrei în relațiile cu Beijingul.

GBCC este un organism public executiv al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit (Foreign, Commonwealth and Development Office, FCDO). Instituția a organizat dialoguri și mese rotunde pe teme politice, economice și judiciare, al care au participat reprezentanți oficiali ai celor două țări. Inițiativele au avut scopul de a îmbunătăți înțelegerea realităților economice din China. Totodată, GBCC a derulat cursuri de formare a oficialilor, parlamentarilor și oamenilor de afaceri britanici în domeniul relațiilor diplomatice și comerciale cu China.

O măsură reparatorie luată de Rishi Sunak

Premierul britanic Rishi Sunak a decis să aloce centrului un grant anual în valoare de 350.000 de lire sterline, din bugetul FCDO. Subvenția nu va mai proveni astfel din bugetul de ajutor internațional al Regatului Unit și fi considerabil mai mică, suma alocată anterior, pentru perioada 2021-2022, fiind de 500.000 de lire sterline pe an.

Măsura luată de Rishi Sunak are un caracter reparatoriu, anulând decizia de a retrage finanțarea pentru centru și care îi aparține lui Liz Truss. Ea a fost luată de Truss din postura de ministru de Externe în cabinetul lui Boris Johnson, anterior preluării mandatului de premier.

La momentul luării acestei hotărâri, Liz Truss a fost avertizată în mod public că retragerea finanțării pentru GBCC va afecta operațiunile și nivelul de expertiză al Regatului Unit despre China.

O schimbare politică binevenită

Decizia refinanțării survine pe fondul eforturilor guvernului Sunak de a-și consolida expertiza în domeniul Chinei. Dar și în contextul presiunii continue a parlamentarilor conservatori care solicită adoptarea unei poziții mai dure ață de Beijing. Anunțul reluării finanțării a fost fost făcut într-o scrisoare adresată GBCC de James Cleverly, ministrul britanic de Externe, a declarat un oficial guvernamental citat de POLITICO.

Reprezentanții guvernului britanic susțin că centrul le permite să înțeleagă mai bine sistemul chinez, pe fondul temerilor legate de securitatea națională, al tensiunilor legate de Hong Kong și al preocupărilor legate de tratamentul aplicat de poporului uigur.

Centrul a lansat un program-pilot la sfârșitul verii trecute pentru a finanța lecții de limbă mandarină pentru 100 de funcționari publici. Programul a fost finanțat de Secretariatul pentru securitate națională.

„Este o schimbare de politică sensibilă și binevenită. Avem nevoie de mai mulți oameni care să poată vorbi cu China, să o analizeze și să o înțeleagă. Lipsa de expertiză în domeniul Chinei la Whitehall și nu numai a devenit o problemă de securitate națională în sine.“, a declarat cu ocazia reluării finanțării Alicia Kearns, președinta Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, care face parte și din consiliul de administrație al GBCC. „Mișcare nu poate fi izolată –  trebuie să mergem mai departe cu consolidarea capacităților noastre în domeniul Chinei în general pentru a face față celei mai mari provocări geopolitice a timpului nostru“, a mai precizat oficialul britanic.

Conservatorii consideră China o amenințare

Rishis Sunak s-a confruntat în mod constant de la preluarea mandatului de premier, după demisia lui Liz Truss din octombrie, cu presiuni tot mai mari din partea parlamentarilor conservatori, care consideră China o problemă de securitate națională.

Sunak a revenit însă asupra afirmației făcute vara trecută, potrivit căreia China este „cea mai mare amenințare la adresa Marii Britanii“, abordând un nou discurs în care argumentează importanța dialogului cu Beijingul cu privire la provocările globale.

La rândul lor, parlamentarii conservatori fac presiuni pentru ca guvernul să folosească proiectul de lege privind achizițiile publice, pentru a reduce dependența lanțurilor de aprovizionare din Marea Britanii de China, precum și de alte state autoritare, precum Rusia. Avertismentele conservatorilor au devenit tot mai insistente la începutul acestei săptămâni, după ce în presă au apărut informații conform cărora a fost găsit un dispozitiv de urmărire chinezesc ascuns într-o mașină a guvernului britanic.