Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Cum să „protejăm relația transatlantică de Trump”?
Lumea la zi

POLITICO: Cum să „protejăm relația transatlantică de Trump”?

Cum ar trebui definite limitele imunității prezidențiale
sursa foto arhiva companiei

Reuniunea din această săptămână a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie ar putea fi ultima. În acest oraș situat la est de Bruxelles, oficialii americani și europeni au o singură întrebare în minte: Ce să facă în legătură cu Donald Trump?

Pe parcursul unui summit de două zile din această săptămână, axat pe comerț și tehnologie, oameni precum secretarul de stat american Antony Blinken și țarul comerțului din cadrul Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, vor etala prietenia transatlantică relansată.

Sprijin comun pentru NATO

Potrivit unui proiect de comunicat consultat de POLITICO, aceștia vor anunța un sprijin comun pentru proiecte de telecomunicații și semiconductori de ultimă generație. Ei vor susține așa-numitele practici comerciale durabile și legături mai puternice în jurul lanțurilor de aprovizionare transatlantice. Și se vor coordona mai îndeaproape în ceea ce privește standardele de inteligență artificială pentru a contracara China și pentru a încolți noi forme ale tehnologiei făcute celebre de OpenAI, ChatGPT.
Cu toate acestea, în privat, oficialii Uniunii Europene și ai Statelor Unite recunosc că reuniunea din această săptămână a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, sau TTC, a devenit un ostatic al norocului.

Oamenii de bază ai Comisiei Europene – inclusiv Dombrovskis și Margrethe Vestager, șefa digitală a blocului – se vor schimba după alegerile parlamentare din iunie, chiar dacă se așteaptă ca președinta sa, Ursula von der Leyen, să obțină un al doilea mandat.

Mai important, o eventuală administrație Trump ar promova aproape sigur o agendă „American First” – o agendă pe care a susținut-o vocal în timpul primului său mandat și pe care administrația lui Joe Biden a continuat-o, deși într-o manieră mai puțin conflictuală.

Aceste vânturi politice schimbătoare vor zdruncina adunarea din această săptămână de la Leuven. Ca parte a unui proiect al declarației comune din această săptămână, ambele părți au declarat că vor căuta acum opiniile unor persoane din afară pentru a „construi pe fundația TTC pentru viitoarele administrații”.

Trump și relația cu restul lumii

Se caută o moștenire pentru reînnoirea legăturilor transatlantice care au fost tensionate până la punctul de rupere în primul mandat al lui Trump.

Alții se întreabă cum ar putea o schimbare la Casa Albă să modifice relația UE-SUA, care a ajuns să fie implicată în dispute comerciale pe tema oțelului și a măsurii în care Occidentul ar trebui să combată în mod colectiv progresele tehnologice ale Chinei.
„Nu există diferențe politice între republicani sau democrați când vine vorba de comerț și tehnologie”, a declarat Phil Hogan, un fost comisar european pentru comerț care a contribuit la inițierea unor legături mai strânse între Bruxelles și Washington în ultimele etape ale mandatului lui Trump la Casa Albă.

„Singura diferență este tactica”, a adăugat el. Orice ați face, nu-l menționați pe Trump
Pe parcursul celor două zile ale summitului care începe joi, liderii vor sublinia modul în care evenimentul bianual a îmbunătățit diplomația transatlantică, fără a menționa numele furtunilor politice care se anunță.

Punctul de cotitură

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape doi ani, oficialii comerciali din SUA și UE, care au lucrat prin intermediul organismului transatlantic, au accelerat aplicarea unor sancțiuni comune împotriva Kremlinului, care au intrat în vigoare în câteva săptămâni.
După ce, în luna mai a anului trecut, Vestager a împărtășit un memorandum de două pagini cu Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, cu privire la supravegherea așa-numitei inteligențe artificiale generative, aceste discuții s-au transformat într-un răspuns colectiv al G7, făcut public în câteva luni.

De la comerțul durabil la standardele de securitate cibernetică, oficialii și experții externi sunt de acord că Bruxelles și Washingtonul sunt mai aliniate, chiar dacă disputele privind reglementările digitale ale UE și așa-numitele materii prime critice ale SUA se înăbușă.
„A fost un succes”, a declarat Daniel Mullaney, fostul negociator de top al SUA pe probleme comerciale cu Europa, despre TTC. „Am avut o atenție la nivel înalt, inclusiv la nivel prezidențial, asupra tuturor acestor probleme. Acest lucru a menținut impulsul”.

După Trump, potopul

Întrebarea care se pune acum este ce se va întâmpla dacă Trump va câștiga din nou Casa Albă în noiembrie. Chiar dacă Biden rezistă pentru un al doilea mandat, agenda sa economică cunoscută sub numele de „Bidenomics” se axează pe subvenții guvernamentale pentru industriile locale și pe o reticență tot mai mare față de ordinea comercială globală.

Actualii oficiali resping aceste îngrijorări, susținând că Washingtonul va colabora întotdeauna îndeaproape cu aliații.

„Oricine va sta la Casa Albă sau în clădirea Berlaymont va trebui să țină cont de faptul că această relație comercială și economică dintre SUA și UE este prea importantă”, a declarat Leopoldo Rubinacci, director general adjunct la departamentul comercial al Comisiei Europene.

Cu toate acestea, Trump, în prezent candidatul republican la alegerile prezidențiale, a avertizat că va impune un tarif de 10% pentru toate importurile. În primul său mandat, Trump a impus, de asemenea, tarife pentru multe bunuri europene și a folosit Departamentul de Stat pentru a intimida aliații UE să se întoarcă împotriva Huawei, gigantul chinez din domeniul telecomunicațiilor.

Dacă ne luăm după istorie, o nouă administrație MAGA nu ar fi de bun augur pentru legăturile transatlantice.