Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Extrema dreaptă are șansa unui scor fără precedent la alegerile europene
Lumea la zi

POLITICO: Extrema dreaptă are șansa unui scor fără precedent la alegerile europene

Marine Le Pen March 30, 2017 AFP
Foto: facebook.com

Un sondaj nou arată că extrema dreaptă e bine poziționată pentru a obține un scor fără precedent la europene. Și dreapta franceză e bine poziționată pentru a obține cel mai bun rezultat pe care l-a avut vreodată la alegerile pentru Parlamentul European (PE), scrie Politico.

Adunarea Națională de extrema dreaptă condusă de europarlamentarul Jordan Bardella ar putea primi 33% din voturi. Formațiunea Reconquête [„Reconchista”] e cotată cu 6%, conform sondajului realizat de firma de consultanță Portland.

Scor fără precedent

Ceea ce înseamnă că RN e cu mult înaintea alianței de centru Ensemble! care include și partidul președintelui Emmanuel Macron. Coaliție cotată cu un jalnic 14%. Sondajul a fost realizat online la finalul lui ianuarie, când Franța era în toiul protestelor de amploare ale fermierilor.

Sondajul a fost repetat pe mostre de mărimi similare din Italia, Olanda, Germania și Polonia, cu rezultate și ele similare.

E de așteptat ca extrema dreaptă să avanseze apreciabil peste tot, cu excepția Poloniei, unde Coaliția Civică liberală a premierului Donald Tusk e cotată cu 35% din voturi.

Alternativă pentru Germania (AfD) e de așteptat să obțină 17% din voturi, în creștere de la 11% în 2019.

„UE se îndreaptă spre aceste alegeri cu cetățenii profund pesimiști”, a declarat directoarea firmei, Victoria Dean. Ea a precizat că alegătorii sunt „preocupați de probleme dificil de soluționat”.

În Franța, Germania, Italia și Polonia criza nivelului de trai e pe primul loc în preocupările electoratului, în vreme ce în Olanda e criza locuințelor.

La foarte mică distanță se clasează pe locul doi în prioritățile alegătorilor imigrația, în Franța, Germania și Olanda. În Italia și Polonia locul doi e ocupat de asistența medicală.

În toate țările, cu excepția Poloniei, oamenii sunt nemulțumiți de direcția în care li se îndreaptă statul.

Franța și Germania – care au guverne de centru-dreapta și centru-stânga – au cea mai mare proporție de nemulțumiți, 68, respectiv 66% afirmând că țara lor e „pe drumul greșit”.

Germanii sunt cei care votează în proporția cea mai mare ghidându-se preponderent după considerente paneuropene – dar aceia nu sunt decât 15%.