Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Crăciun Fericit! Totuși, când e ziua de salariu?
Lumea la zi

POLITICO: Crăciun Fericit! Totuși, când e ziua de salariu?

Cumparaturi Crăciun sursă foto: Pixabay
Sursa foto Arhiva companiei

Este cel mai scump Crăciun înregistrat vreodată, dar încep să reapară chilipiruri dacă te uiți cu atenție. A fost realiza un studiu minuțios și impecabil de științific despre cât costă în Europa o cină de Crăciun pe masă.

Nu, nu ne-am deranjat să consultăm Eurostat, am încercat, dar instrumentul interactiv de pe site-ul său pentru compararea inflației prețurilor la alimente nu funcționează. Am fi putut întreba firmele de cercetare de piață. Toate, însă, lucrează pentru supermarketuri. Și am fi putut să batem străzile Europei pentru anecdote autentice din viața reală, dar era frig și ploua și aveam cadouri de cumpărat.

Crăciun, din ce în ce mai scump

Așa că am întrebat în redacție. Cei din redacție au întrebat rudele lor de acasă și iată rezultatele pe care le-am obținut. Sunt la fel de înspăimântătoare pe cât v-ați fi așteptat.

Hrănirea unei familii de patru persoane, plus două seturi de socri, în stilul cu care sunt obișnuiți, ar putea să coste până la 320 de euro. Dacă le oferiți o băutură răcoritoare ar putea adăuga încă 210 euro la nota de plată.

Acest lucru, nimeni nu trebuie să știe, este rezultatul a doi ani de inflație extraordinară.

Potrivit Oficiului Național de Statistică, prețurile alimentelor și băuturilor au crescut cu 27% în Marea Britanie în ultimii doi ani. Acest lucru s-a întâmplat după ce în deceniul precedent au crescut cu doar 9%. Cifrele Eurostat indică faptul că prețurile la alimente au crescut cu 30% în ultimii doi ani. Îl utimii șapte ani, înainte de cei doi ani menționați, prețurile la alimente au crescut cu 10%. Acesta este cel mai scump Crăciun din istorie.

Nota de plată pentru cina de Crăciun

I-am rugat pe reporterii și editorii noștri să ne împărtășească bugetul pentru cina de Crăciun: Iată ce am aflat. Toate prețurile au fost convertite în euro.

Costuri Crăciun în alte state din Europa, Sursa foto Politico

Costuri Crăciun în alte state din Europa, Sursa foto Politico

Cauzele sunt multe. Împărțirea vinei între ele ar trebui să alimenteze o conversație interesantă la masa de Crăciun. Schimbările climatice, supermarketurile care profită de pe urma profitului, marile companii alimentare și (cel puțin în Marea Britanie) Brexit-ul pot fi considerate parțial responsabile. Totuși, principalul răufăcător este probabil Grinch însuși, Vladimir Vladimirovici Putin.

Rezultatul cel mai direct al invaziei lui Putin în Ucraina în urmă cu aproape doi ani a fost, în mod infamant, o creștere bruscă a prețurilor la energie. Prețurile cu ridicata ale gazului au atins un vârf de 10 ori mai mare decât nivelul de dinainte de război, înainte de a se retrage. Dar efectul războiului asupra prețurilor alimentelor a fost, de asemenea, profund, în mare parte din cauza întregii energii care intră în producția și distribuția acestora. Fermierii și producătorii de alimente funcționează de obicei pe baza unor contracte anuale sau multianuale de furnizare a energiei. Acest lucru înseamnă că au fost în mare parte blocați la prețurile ridicate de anul trecut până foarte recent. Abia din vară au reușit să își reînnoiască contractele la prețuri mai mici și să transfere aceste economii către angrosiști.

Cum vor face oamenii față prețurilor ridicate?

Așadar, salvarea pentru gazde în acest an este că scăderea prețurilor la produsele agricole. A fost înregistrată o reducere de 9% de la an la an în trimestrul al treilea în întreaga UE. De asemenea, scăderea prețurilor la energie permite acum comercianților cu amănuntul să ofere mai multe reduceri. Acest lucru este deosebit de clar în Marea Britanie, unde marile supermarketuri operează sisteme de prețuri pe două niveluri pentru a recompensa fidelitatea clienților. Un curcan de cinci kilograme de la Sainsbury’s, care include o reducere va costa doar 15 lire sterline, în timp ce un curcan echivalent din Copas, crescut în aer liber, care s-a bucurat de libertatea dealurilor din Chiltern tot anul, fiind păzit de alpaca va costa 90 de lire sterline.

Dar există, de asemenea, posibilități de reducere a prețului în orice țară cu piețe de produse alimentare funcționale și competitive. Respectând ofertele promoționale de la REWE, Johanna Treeck de la POLITICO, care s-a transformat fără efort într-o gospodină șvăbească economă. Aceasta a pregătit o masă de Crăciun la mai puțin de jumătate din prețul ofertei Feinschmecker compilată de colega ei din Berlin.

În rest, constatările noastre – din păcate – nu pot decât să vă confirme prejudecățile naționale. Cu părere de rău, raportăm că nota de plată a băuturilor în Irlanda a fost substanțial mai mare decât oriunde altundeva. Și nu am simțit nici măcar o soupçon de uimire când colegii noștri francezi au prezentat cea mai somptuoasă notă de plată pentru mâncare. On sait vivre, la urma urmei.