Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Cine a atentat la viaţa lui Volodimir Zelenski?
Lumea la zi

POLITICO: Cine a atentat la viaţa lui Volodimir Zelenski?

Volodimir Zelenski - sursa foto - idevice.ro
Credit imagine: idevice.ro

Se pare că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost ţinta unui informator rus, a cărui intenţie era de a-l asasina pe şeful de stat din Ucraina. Ţinta de pe capul lui Zelenski este un dat în contextul războiului ruso-ucrainean, iar preşedintele nu anunţă niciodată public vizitele pe care le face, atât în Ucraina, cât şi dincolo de graniţe.

Însă spionii ruşi încearcă să afle când este el cel mai vulnerabil, conform unor date care vin de la serviciul ucrainean de securitate. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat luni că a reținut un informator rus care plănuia să îl asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută.

Cum s-ar fi desfășurat atentatul

Presupusul informator, o femeie din orașul sudic Ochakov, „pregătea o lovitură aeriană rusă în regiunea Mykolaiv în timpul vizitei președintelui Ucrainei”, a declarat Serviciul de Securitate ucrainean (SBU).

Femeia „strângea informații” despre „ora și lista de locații de pe traseul aproximativ” al vizitei lui Zelenski la Mykolaiv la sfârșitul lunii iulie. Pe baza acestor informații, o lovitură aeriană rusă „masivă” l-ar fi asasinat pe Zelenski, a precizat SBU.

Complotistul a fost prins „în flagrant”, potrivit SBU, în timp ce le dădea informații rușilor. Ulterior, SBU a sporit măsurile de securitate după ce au fost descoperite „activitățile subversive” ale informatorului.

Informatoarea, al cărei nume nu a fost dezvăluit, lucrase anterior ca vânzătoare la un magazin militar și locuia în orașul Ochakov din sudul Ucrainei, raportează POLITCO.

Cum se poate ajunge la pace în aceste condiții?

În același timp în care Volodimir Zelenski a devenit ținta unor tentative de asasinat din partea spionilor ruși, conform informațiilor care vin de la SBU, Rusia atacă Hersonul. Situația de pe Marea Neagră a devenit și ea mai incertă de când Rusia s-a retras din acordul cerealelor, semnat la Istanbul și cu ONU și Recep Erdogan drept garanți. Moscova a atacat mai multe porturi ucrainene, inclusiv din apropierea graniței cu România.

Bombardamentul cu drone de la Reni a dus chiar la avarierea unei nave românești, deși aceasta a continuat să fie funcțională. Multă panică a stârnit și atacul ulterior, de la Izmail, la aproximativ 15 kilometri de granița cu județul Tulcea.

În același timp, în Arabia Saudită a fost găzduit un congres cu numeroase state ale lumii, incluzând țări UE și NATO, precum și state asiatice și africane. Rusia, însă, nu a fost invitată la acest congres care a avut drept temă centrală pacea dintre Kiev și Moscova. Nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens.