Infofinanciar > Lumea la zi > Este platforma X periculoasă în cazul alegerilor? Pakistanezii au blocat accesul zile bune înainte de vot
Lumea la zi

Este platforma X periculoasă în cazul alegerilor? Pakistanezii au blocat accesul zile bune înainte de vot

Pakistan X (Sursă foto: Reuters)
sursă foto: arhiva companiei

Reprezentanții ministerul pakistanez de Interne au declarat pe parcursul zilei de miercuri, 17 aprilie, că au blocat accesul la platforma de socializare X. Însă este vorba doar de o perioadă limitată, de luna februarie. Căci atunci au avut loc alegeri. Iar executivul nu a dorit să apară vreo problemă din motive de securitate națională.

Utilizatorii din Pakistan au semnalat probleme în utilizarea X încă de la jumătatea lunii februarie. Dar guvernul nu a făcut niciun anunț oficial în acest sens până acum. Echipa de la ministerul de Interne a menționat acest eveniment într-un document scris adresat Înaltei Curți din Islamabad. O altă instanță a cerut guvernului să reconsidere interdicția în termen de o săptămână. Asta a mai declarat Abdul Moiz Jafri, un petiționar și avocat.

Este platforma X periculoasă în cazul alegerilor?

„Este foarte relevant să menționăm aici că eșecul X de a adera la directivele legale ale guvernului pakistanez și de a răspunde preocupărilor privind utilizarea abuzivă a platformei sale a necesitat impunerea unei interdicții”, a declarat ministerul în cererea sa în instanță, care a fost consultată de Reuters. Acesta a precizat că, oricum, cei de la X au fost destul de reticenți în a rezolva problema aceasta. Tot miercuri, 17 aprilie, X nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

„Decizia de a impune o interdicție asupra X în Pakistan a fost luată în interesul apărării securității naționale. În scopul menținerii ordinii publice și al prezervării integrității națiunii noastre”, se arată în raportul ministerului. Accesul la X a rămas limitat de la alegerile naționale din 8 februarie, despre care partidul fostului prim-ministru încarcerat Imran Khan susține că au fost fraudate.

Dintre partidele politice pakistaneze, partidul lui Khan este cel mai prolific utilizator al platformelor de socializare. În special după ce presa tradițională din țară a început să cenzureze știrile despre fostul star de cricket și partidul său înainte de scrutin. Khan are peste 20 de milioane de urmăritori pe X. Ceea ce îl face cel mai urmărit pakistanez.

Controversa X

Khan susține că armata pakistaneză a fost în spatele înlăturării sale din funcția de prim-ministru în 2022. Și că aceasta i-a ajutat pe adversarii săi să formeze actualul guvern. În ciuda faptului că candidații susținuți de partidul său au câștigat cele mai multe locuri la alegerile din februarie. Armata neagă această acuzație.

El rămâne în închisoare pentru o serie de condamnări. Dintre care cele mai multe au fost pronunțate cu câteva zile înainte de alegeri. Mulți oficiali guvernamentali din Pakistan, în special premierul Shehbaz Sharif, continuă să utilizeze X. Cel mai probabil prin intermediul unui software VPN care ocolește aceste interdicții.

Probleme mai mari

Decizia de a bloca temporar X a fost luată după ce au fost analizate rapoartele confidențiale ale agențiilor de informații și de securitate din Pakistan. Asta se mai arată în raportul ministerului. Acesta a declarat că „elementele ostile care operează pe X au intenții nefaste de a crea un mediu haotic și de instabilitate. Cu scopul final de a destabiliza țara și de a o arunca într-o anumită formă de anarhie”. Grupurile pentru drepturile omului și agenții de publicitate și-au exprimat îngrijorarea.

Usama Khilji, activist pentru drepturile digitale, a declarat că blocarea X pare a fi menită să împiedice responsabilitatea democratică. Responsabilitate pe care, în opinia sa, o permite o platformă cu actualizări instantanee de informații în timp real.Mai ales în contextul acuzațiilor și dovezilor de fraudă apărute în urma alegerilor.

Consultantul în marketing Saif Ali a declarat: „A devenit aproape imposibil să convingi agenții de publicitate pakistanezi să investească în Twitter pentru comunicarea de marcă. Asta din cauza faptului că platforma este blocată de autoritățile guvernamentale”, citează Reuters.