Infofinanciar > Info > Plata amenzilor nu va mai putea fi fentată. Rău-platnicii vor fi vânați de către ANAF
Info

Plata amenzilor nu va mai putea fi fentată. Rău-platnicii vor fi vânați de către ANAF

ANAF
FOTO: economedia.ro

Un proiect de lege depus la Parlament va face ca plata amenzilor să nu mai poată fi fentată. Recuperarea sumelor datorate va reveni în sarcina Agenției Naționale de Administrație Fiscală.

Astfel, toate sumele care ajung în bugetele locale, printre care și amenzile de circulație, vor proveni în urma executării silite care va fi operată de Fisc, instituție a statului care deține mai multe pârghii în materie de identificare a rău platnicilor și recuperarea sumelor datorate.

Va crește nivelul de încasare a sancțiunilor contravenționale

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatorul PSD, Marius Cazanciuc. În situația în care proiectul va fi adoptat, se vor produce schimbări majore asupra regimului contravențiilor. Altfel spus, va crește nivelul de încasare a sancțiunilor contravenționale care ar trebui să alimenteze bugetele locale.

Concret, identificarea rău-platnicilor și a surselor de recuperare a banilor datorați vor intra în atribuțiile ANAF-ului, o instituție care deține mai multe resurse decât o primărie. Conform Ordonanței Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, sancțiunile primite de entitățile juridice constituie venit la bugetul de stat. În cazul amenzilor primite de persoanele fizice, acestea ajung la bugetul Primăriilor sau a Consiliilor Județene. Amenzile au devenit astfel o sursă importantă de venit pentru administrațiile locale.

Direcțiile de taxe și impozite locale au primit noi atribuții privind încasarea amenzilor, până în anul 1998, de recuperarea banilor proveniți din sancțiunile contravenționale s-au ocupat direcțiile județene de finanțe publice. Schimbare a generat o sursă suplimentară de venit pentru Primării, însă, acestea dețin mai puține pârghii pentru a-i determina pe contravenienți să achite amenzile, potrivit fanatik.ro.

Banii recuperați de ANAF vor ajunge la bugetul de stat

„Exemplul cel mai elocvent este cel al persoanelor care au domiciliul în actul de identitate pe raza localității, însă, în fapt, domiciliază într-o locație necunoscută făcând astfel imposibilă executarea silită”, potrivit documentului.

Primăriile vor putea obține sumele datorate din evidența contabilă, urmând ca banii recuperați prin ANAF să ajungă în bugetul de stat. Deși se poate spune că primăriile vor pierde finanțe în favoarea bugetului de stat, trebuie precizat că este vorba de amenzi care n-au fost recuperate de doi ani de zile.

Pentru persoanele care nu au reușit să evite plata amenzilor vestea este cu atât mai proastă întrucât ANAF-ul are la dispoziție mai multe instrumente decât direcția locală de taxe a cărei jurisdicție este oarecum limitată.

Însă, potrivit inițiatorului legii, primăriile se pot mulțumi cu faptul că scapă de amenzile neîncasate. Legea 273/2006 privind finanțele publice locale obligă administrațiile locale să treacă în bugete, la secțiune venituri, inclusiv banii care au urma să provină din amenzi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.