Infofinanciar > Lumea la zi > Plasticului de unică folosință nu va mai avea loc în restaurantele din UE
Lumea la zi

Plasticului de unică folosință nu va mai avea loc în restaurantele din UE

Sticle de plastic
Foto: facebook.com

Până în 2030, toate ambalajele reciclabile și recipientele de plastic de unică folosință nu vor mai avea loc în restaurantele din UE. De la colete la cești de cafea, europenii nu au generat niciodată atât de multe deșeuri de ambalaje.

Iată: 188,7 kg pe cap de locuitor în 2021 (un salt de 32 kg într-un deceniu). Iar rată de reciclare este de numai 64% (40% pentru ambalajele din plastic), potrivit Eurostat.

Pentru a remedia această situație, UE și-a stabilit obiectivul de a reduce volumul deșeurilor de ambalaje cu 5% până în 2030. Apoi cu 10% în 2035 și cu 15% în 2040,.

Mai presus de toate, toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând cu 2030. Și efectiv reciclate sistematic până în 2035, pentru a încuraja economia circulară.

Aceste obiective sunt înscrise într-un text important al „Pactului verde”, convenit luni seara de statele membre și de Parlamentul European.

„Este un moment istoric: pentru prima dată într-o lege, Europa își propune să își reducă consumul de ambalaje, indiferent de material (sticlă, plastic, metal etc.)”, subliniază raportorul său, eurodeputata Frédérique Ries.