Infofinanciar > Lumea la zi > Aliații lui Trump elaborează planuri împotriva imigrației! Se dorește cea mai mare deportare în masă din istoria SUA
Lumea la zi

Aliații lui Trump elaborează planuri împotriva imigrației! Se dorește cea mai mare deportare în masă din istoria SUA

Donald trump
sursa foto arhiva companiei

Aliații lui Donald Trump elaborează propuneri detaliate pentru a pune în aplicare planurile prezumtivului candidat prezidențial republican. Aceștia fac presiuni în domeniul imigrației, inclusiv un demers care ar urma să deporteze solicitanții de azil în alte țări, potrivit unor persoane implicate în acest demers.

Un grup de foști oficiali ai administrației Trump, susținători ai lui Trump și experți conservatori în domeniul imigrației scriu ordine executive, note politice și alte documente în încercarea de a transforma retorica de campanie în politică. Scopul, au spus persoanele respective, este de a fi gata oricând să oprească fluxul de migranți care traversează granița dintre SUA și Mexic, să desființeze agenda președintelui Biden privind imigrația și să pună bazele a ceea ce fostul președinte a spus că ar fi cea mai mare deportare în masă din istoria SUA.

Cei implicați discută probleme, inclusiv modalități de a accelera audierile pentru azilul migranților pentru a-i face mai repede eligibili pentru deportare; de a anula măsurile de protecție la deportare pentru sute de mii de migranți create de administrația Biden; și de a forța țările din întreaga lume să accepte înapoi mai mulți dintre cetățenii lor deportați.

Trump și acordurile semnate

Consilierii externi au început să identifice țări din America de Sud, inclusiv Panama, și din Africa care ar putea deveni parteneri pentru noi acorduri de azil, au declarat persoanele implicate în acest efort. În 2020, administrația Trump a încheiat un acord cu Guatemala privind un program de scurtă durată care a trimis înapoi aproximativ 1.000 de migranți din țările vecine El Salvador și Honduras pentru a cere azil acolo. Consilierii vor să reînvie ideea, în parte inspirată de un acord încheiat între Marea Britanie și Rwanda în 2022, care ar permite Regatului Unit să trimită în schimb migranții care caută azil în această țară din Africa de Est. (Planul nu a intrat încă în vigoare din cauza unor contestații legale).

Amploarea planificării arată că consilierii externi ai lui Trump au un avans pentru a înlătura obstacolele cu care s-ar confrunta în punerea în aplicare a campaniei de deportare, care a devenit promisiunea de campanie 2024 a lui Trump, semnătura campaniei electorale privind imigrația.

„Provocările logistice vor fi cu adevărat semnificative”, a declarat un fost înalt oficial al administrației Trump. Pe lângă recrutarea de forță de muncă suficientă pentru a aresta migranții și deschiderea unui spațiu de detenție pentru a-i reține, se profilează un alt obstacol important: Migranții care au sosit în SUA sub administrația Biden nu sunt în prezent deportabili din punct de vedere legal. Iar pentru cei care sunt, multe dintre țările de origine nu îi vor primi înapoi. Acțiunile executive pe care consilierii lui Trump le plănuiesc sunt menite să ocolească aceste constrângeri fără o acțiune din partea Congresului.

Liderii care susțin efortul

Există, de asemenea, întrebarea cine ar conduce un astfel de efort. Susținătorii de profil înalt ai lui Trump se luptă pentru posturi guvernamentale în cazul în care acesta se va întoarce la Casa Albă. Stephen Miller, arhitectul principal al unei mari părți din agenda lui Trump privind imigrația din primul mandat, este foarte probabil să se întoarcă în administrație, probabil într-un post de conducere la Casa Albă.

Unii consilieri ai lui Trump au discutat despre Tom Homan, care a condus U.S. Immigration and Customs Enforcement în timpul administrației Trump, ca fiind un candidat pentru a conduce Departamentul de Securitate Internă sau pentru a servi ca „țar al frontierei”, o poziție care nu ar necesita confirmarea Senatului. Printre alte persoane care sunt văzute de apropiații lui Trump ca fiind candidați pentru posturi de conducere se numără: Chad Wolf, fostul secretar interimar al Securității Naționale; Mark Morgan, fostul comisar interimar al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor al SUA; și Joe Edlow, fostul director interimar al Serviciului de Cetățenie și Imigrare al SUA.

Homan a declarat că ar lua în considerare cu tărie o poziție în administrație dacă i s-ar cere să servească. „Sunt de acord cu președintele: Trebuie să fie o operațiune de deportare istorică, pentru că am avut un aflux istoric”, a spus el.

Discuțiile despre agenda lui Trump pentru al doilea mandat în materie de imigrație se desfășoară în interiorul grupurilor conservatoare, inclusiv America First Policy Institute, care este condus de foști oficiali ai administrației Trump, și Heritage Foundation, care supraveghează Proiectul 2025, un efort depus de zeci de organizații de dreapta pentru a planifica următoarea administrație republicană. Alte conversații au loc în contexte informale – cu oficiali ai campaniei lui Trump și cu Trump însuși – și nu sunt afiliate direct cu aceste grupuri.

Trump, un mic dictator

Rob Law, director pentru securitate internă și imigrație la America First Policy Institute, a confirmat că grupul a identificat acțiuni executive privind imigrația. O purtătoare de cuvânt a Heritage Foundation nu a răspuns la solicitările de comentarii. Campania lui Trump a declarat că grupurile externe nu vorbesc în numele fostului președinte.

„În ciuda faptului că am fost foarte clari, unii ‘aliați’ nu au înțeles aluzia, iar mass-media, în zelul lor anti-Trump, a fost prea dispusă să continue să folosească surse anonime și speculații despre o a doua administrație Trump în încercarea de a împiedica o a doua administrație Trump”, au declarat Susie Wiles și Chris LaCivita, consilieri principali ai lui Trump. „Cu excepția cazului în care un mesaj vine direct de la președintele Trump sau de la un membru autorizat al echipei sale de campanie, niciun aspect al viitoarelor anunțuri prezidențiale privind personalul sau politica nu ar trebui să fie considerat oficial”.

Înalți funcționari din cadrul grupurilor externe se așteaptă ca cel puțin unele dintre proiectele lor de planuri să fie puse în aplicare dacă Trump va câștiga alegerile. Ei speră să evite o repetare a ceea ce s-a întâmplat în 2016, când Trump l-a concediat brusc pe șeful echipei sale de tranziție prezidențială, fostul guvernator de New Jersey Chris Christie, și a aruncat la gunoi teancurile de planuri pe care echipa lui Christie le elaborase.

Trump a declarat că va acționa ca un dictator în prima zi de revenire la Casa Albă, când va folosi puterea funcției sale pentru a „închide granița” și a extinde forajul petrolier. În spatele acestei afirmații, care i-a zguduit pe specialiștii în drept constituțional și pe mulți democrați, se află dorința președintelui și a consilierilor săi de a emite acțiuni executive privind imigrația la scurt timp după învestire.

Poporul american vrea soluții la graniță

Persoane apropiate lui Trump spun că efortul este modelat în parte după prima zi de mandat a lui Biden în 2021, când acesta a semnat ordine scrise în prealabil pentru a opri construcția zidului de frontieră al lui Trump, a ridica interdicția de călătorie pentru cetățenii din mai multe țări cu majoritate musulmană și a pune capăt unei politici de frontieră cunoscută sub numele de „Rămâneți în Mexic”. Trump probabil că ar anula aceste măsuri, precum și alte câteva inițiative de imigrare ale lui Biden, în prima sa zi. Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Ammar Moussa, a calificat planurile de imigrație ale lui Trump drept crude, antiamericane și ineficiente. „Poporul american vrea soluții la graniță, Donald Trump vrea doar haos”, a declarat Moussa.

Realizarea unei operațiuni de deportare de amploare, Trump a declarat recent că vizează până la 20 de milioane de persoane, ar necesita coordonare la fiecare nivel al guvernului, precum și la nivel militar. Consilierii au în vedere bazele militare pentru extinderea capacității de detenție și fac planuri pentru a împuternici guvernatorii statelor roșii să desfășoare trupe ale Gărzii Naționale pentru a se adăuga la rândurile ofițerilor de imigrare care fac arestări. Fostul președinte și consilierii săi discută, de asemenea, despre utilizarea forțelor de ordine locale și de stat pentru a ajuta la acest efort.

Fonduri pentru deportări

Operațiunea ar avea probabil nevoie de miliarde de dolari în fonduri noi, fie din partea Congresului, fie transferate de la Pentagon.

Morgan a declarat că orice operațiune de deportare în masă ar depinde în parte de faptul că imigranții care se tem să nu fie arestați – se vor preda de bunăvoie autorităților.

„Dacă ei văd de fapt un angajament extins la nivelul întregului guvern pentru a începe să aresteze și să deporteze oameni”, a spus Morgan, „sperăm că oamenii vor veni și vor lucra cu guvernul federal pentru a se repatria”.

În campania sa din 2016, Trump a declarat că va construi un zid de-a lungul celei mai mari părți a frontierei dintre SUA și Mexic, dar a fost departe de a-l finaliza în timpul mandatului său. De asemenea, în timpul discursurilor de campanie de acum opt ani, el a spus că va continua deportările pe scară largă, dar administrația sa a deportat câteva sute de mii de imigranți pe an, cifre care pălesc în comparație cu cele 11 milioane de imigranți care se estimează că trăiau în SUA în timpul mandatului său, scrie WSJ.