Infofinanciar > Lumea la zi > Planuri de viitor! UE ar putea folosi banii generați din fondurile înghețate pentru a reconstrui Ucraina
Lumea la zi

Planuri de viitor! UE ar putea folosi banii generați din fondurile înghețate pentru a reconstrui Ucraina

Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa sursa foto G4Media
sursa foto arhiva companiei

UE și G7 ar putea folosi banii generați de fondurile înghețate pentru a reconstrui țara lovită de război. Consiliul UE a adoptat luni, 12 februarie, o decizie și un regulament care deschid calea spre utilizarea profiturilor generate de activele rusești confiscate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

Măsura, care este în concordanță cu măsurile luate de G7, stabilește o cale legislativă prin care profiturile generate de activele rusești confiscate în circumstanțe specifice ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina prin intermediul bugetului UE.

Depozitele UE

Consiliul a decis că depozitarii centrali de valori mobiliare, cum ar fi Euroclear din Belgia, care dețin active ale băncii centrale rusești în valoare de peste 1 milion de euro, trebuie să pună deoparte orice profit generat de acestea și să le păstreze separat.

Potrivit Euroclear, care deține majoritatea activelor rusești înghețate în UE, aceste profituri se ridică la peste 4 miliarde de euro pe an.
„Această decizie deschide calea pentru ca, într-o etapă ulterioară, Consiliul să decidă cu privire la o posibilă stabilire a unei contribuții financiare la bugetul UE, obținută din aceste profituri nete, pentru a sprijini Ucraina, precum și redresarea și reconstrucția acesteia”, a declarat Consiliul într-un comunicat de presă în care a anunțat această măsură.

Mai departe!

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a salutat anunțul pe rețelele de socializare și a cerut susținătorilor Kievului să meargă mai departe. „Ucraina este pregătită să continue să colaboreze cu partenerii pentru a atinge obiectivul nostru final: punerea la dispoziția Ucrainei a activelor rusești. Agresorul trebuie să plătească”, a declarat el.

UE a imobilizat active rusești în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, potrivit POLITICO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis în decembrie că Rusia va riposta la confiscarea activelor sale înghețate.