Esential

Planul lui Reagan a învins comunismul lui Gorbaciov. Poate învinge și China comunistă?

Gorbaciov Sursă foto: White House Photographic Collection
Gorbaciov Sursă foto: White House Photographic Collection

Mihail Gorbaciov-omul care a prezidat dizolvarea Imperiului Sovietic, a murit în această săptămână. În Occident, el a fost salutat ca fiind omul care a îndepărtat Uniunea Sovietică de comunism și a adus pacea în lume. În fostele state sovietice, în special în Europa de Est, a fost omagiat ca fiind omul care le-a eliberat de sub jugul stăpânilor ruși.

Dar în Rusia este văzut ca fiind omul care a permis destrămarea Uniunii Sovietice și care și-a condamnat propriul popor din Mama Rusie la un deceniu de privațiuni și umilințe după ce a părăsit funcția. Președintele rus Vladimir Putin și-a petrecut toți anii de mandat încercând să anuleze moștenirea lui Gorbaciov, să readucă Rusia la comunism, să recupereze o parte din imperiul pierdut și să restabilească gloria Rusiei.

Putin îl învinovățește personal pe Gorbaciov pentru căderea Imperiului Sovietic. Dar, în multe privințe, Gorbaciov a avut puține opțiuni când a preluat funcția în 1985. La sfârșitul anilor 1970 Uniunea Sovietică se afla la apogeul puterii. Dar, până în 1985, a suferit un declin rapid.De ce? Pentru că, cu cinci ani înainte, poporul american l-a ales pe Ronald Reagan.

Alegera lui Ronald Reagan a schimbat cursul istoriei

Când Ronald Reagan a câștigat președinția în 1980, țara se află într-o situație similară cu cea de astăzi – inflație galopantă, o economie stagnantă și în retragere după un război eșuat de lungă durată. Embargoul arab asupra petrolului din anii ’70 a dus la creșterea prețurilor globale la energie la un nivel foarte ridicat, oferind profituri record Uniunii Sovietice.  Aceștia s-au folosit de acest profit excepțional pentru a lansa o consolidare militară, pentru a dezvolta un arsenal nuclear mai capabil și mai letal și pentru a se extinde la nivel global.

La sfârșitul anilor 1970, se părea că SUA se află într-un declin ireversibil. Liderii de opinie americani au lăudat comunismul ca fiind valul viitorului. Chiar și laureatul premiului Nobel John Kenneth Galbraith, cel mai renumit economist al vremii, a declarat că economia planificată sovietică era superioară piețelor libere americane.

Ronald Reagan nu a fost de acord. El credea că defectele fundamentale ale comunismului – o economie planificată la nivel central și o dictatură a partidului comunist care se perpetuează de la sine – vor duce în mod inevitabil la prăbușirea Uniunii Sovietice din interior. Scopul său a fost să accelereze acest proces cu „Pace prin putere”. Suna ca un slogan de autocolant pentru bara de protecție. De fapt, era un plan strategic cuprinzător și ambițios pentru a câștiga Războiul Rece fără să tragă un foc de armă.

Reagan dorea o armată puternică pentru a descuraja Uniunea Sovietică, nu pentru a o învinge pe câmpul de luptă. În același timp, el urma să se folosească de superioritatea economică, tehnologică și ideologică pentru a ținti slăbiciunile inerente ale Uniunii Sovietice. El spera ca un lider sovietic luminat să vină în cele din urmă la putere și să facă schimbările necesare pentru supraviețuirea poporului rus. Mihail Gorbaciov a fost acel om.

Cum a fost instaurată „Pacea prin Putere”  a lui Reagan

Pacea prin Putere a lui Reagan s-a bazat pe trei piloni: revigorarea economiei americane, refacerea puterii militare a Americii și restaurarea sentimentului de patriotism a poporului american.Consolidarea apărării de către Reagan a contracarat consolidarea militară a Uniunii Sovietice din anii 1970. Accentul pus de el pe crearea unor alianțe puternice, în special cu premierul britanic și cu Papa a contribuit la neutralizarea expansionismului sovietic. Asta a readus echilibrul în geopolitică.

Pentru a duce economia și securitatea Statelor Unite la nivelul următor, și nu doar să coexiste cu Uniunea Sovietică, ci să câștige efectiv Războiul Rece, Reagan trebuia să le înjumătățească profiturile din petrol. Reagan l-a încurajat pe conducătorul Arabiei Saudite să pompeze mai mult petrol. Prețurile au scăzut de la 40 de dolari la 18 dolari pe baril în nouă luni, înjumătățind veniturile Moscovei.În același timp, SUA a impus restricții severe asupra transferului de tehnologie americană superioară către Uniunea Sovietică, care era înapoiată, și a închis soluțiile de rezolvare ale terților. De asemenea, Reagan a îndemnat băncile americane să nu mai acorde împrumuturi Rusiei.

Propunerea lui Reagan de a începe cercetarea și dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă „Războiul Stelelor” a zdruncinat încrederea liderilor sovietici. Aceștia abia țineau pasul cu SUA în cursa actuală a înarmărilor, nu aveau nici resursele, nici tehnologia necesară pentru a se alătura unei curse de apărare antirachetă.

La sfârșitul anilor 1980, Uniunea Sovietică era falită. Câțiva ani de recolte eșuate și prost gestionate au exacerbat necazurile lor. Deși a fost mult timp considerată unul dintre grânarele lumii, Uniunea Sovietică nu-și mai putea hrăni poporul, nu se mai putea împrumuta de la Occident pentru a plăti grâul importat și se confrunta cu o criză umanitară iminentă.Consilierul lui Gorbaciov, Anatoli Chubais, a recunoscut mai târziu că președintele rus nu a avut de ales decât să rezolve Războiul Rece în termenii Americii.

În mod curios, o mare parte din comentariile americane despre moartea lui Gorbaciov îi acordă lui Reagan un credit redus pentru că a provocat căderea Uniunii Sovietice. În schimb, îl laudă pe Gorbaciov pentru că a gestionat în mod pașnic prăbușirea inevitabilă a imperiului sovietic.