Infofinanciar > Info > Românii vor beneficia de prețuri plafonate la alimente în continuare
Info

Românii vor beneficia de prețuri plafonate la alimente în continuare

scumpiri alimente; sursă foto: playtech.ro
sursă foto: arhiva companiei

În cadrul ședinței de luni, 29 ianuarie, Guvernul a luat decizia de a continua măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Românii se confruntă cu probleme financiare, iar presiunea actualului cost de trai este pe umerii lor. Deoarece prețurile pentru produse și servicii au atins cote foarte ridicate.

Plafonarea prețurilor la alimente este o măsură care a venit în sprijinul românilor. Pentru a aduce costuri mai rezonabile la produsele de bază.

Plafonarea prețurilor la alimente

Măsura de plafonare a prețurilor are în vedere limitarea adaosului comercial la alimente de bază. O decizie cu privire la această inițiativă a fost luată după ce toți factorii implicați au fost consultați. În scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru toată lumea.

Șeful Guvernul, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit luni, 29 ianuarie, cu reprezentanții sectorului comercial. Astfel, marile lanțuri de magazine și-au putut exprima părerea cu privire la un demers care îi afectează în mod direct.  Premierul explica săptămâna trecută că prelungirea măsurii de plafonare este necesară. În vederea susținerii pensionarilor și a persoanelor cu venituri mici.

În plus, ministrul Agriculturii a precizat că rolul acestei măsuri de plafonare a fost protejarea familiilor. Mai exact, este vorba de persoanele care se confruntă cu venituri mici. Deoarece românii consumă alimentele prezente pe listă.

Concurența pe piață

Printre preocupările sectorului comercial cu privire la măsura de plafonare se numără păstrarea concurenței pe piață. La care se adaugă îngrijorări legate de evoluții bruște, care nu pot fi controlate de consumatori.

„Trebuie să vedem cum continuăm pentru ca, pe de o parte, să ne asigurăm că, totuși, concurența continuă să funcționeze în piață, pe de altă parte însă, să ne asigurăm că nu vor mai exista evoluții bruște, necontrolate în detrimentul consumatorului. Putem să ne gândim și la alte mecanisme sau cumva o ajustare acestui gen de intervenție prin ordonanță de urgență de așa manieră încât, totuși, funcționarea pieței să fie asigurată” a spus George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Scădere de 15% a prețurilor

Ordonanța de urgență a Executivului din vara anului trecut a limitat adaosul comercial pentru a combate inflația. Această măsură a dus la o scădere cu 15% a prețurilor de pe listă față de 2022, potrivit informațiilor de la Consiliul Concurenței și  INS. Sunt incluse în această măsură alimente precum pâinea, laptele, iaurtul, telemeaua, ouăle, făina, mălaiul, carnea de pasăre și carnea de porc. Programul a fost prelungit pentru încă trei luni în toamnă. În plus, au fost adăugate noi produse pe listă, precum orezul, carnea tocată și cozonacul, conform RadioCluj .