Infofinanciar > Info > Noutăți despre plafonarea de pe piața RCA. Prețurile asigurărilor s-ar putea dubla
Info

Noutăți despre plafonarea de pe piața RCA. Prețurile asigurărilor s-ar putea dubla

Noutăți despre plafonarea de pe piața RCA. Prețurile asigurărilor s-ar putea dubla
Sursa foto Arhiva companiei

Reprezentanții COTAR au vorbit despre asigurările RCA. Aceștia au spus că prețurile acestora s-ar putea dubla. Mai mult prelungirea plafonări nu ar ajuta cetățenii, ci ar crea mai multe probleme.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția asupra faptului că prelungirea plafonării tarifelor RCA nu ajută, de fapt, cu nimic, dar creează și probleme. Deși s-a văzut că prețurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze prețurile, la finalul perioadei de așa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creșteri de tarif”, conform reprezentanților.

Ce probleme sunt pe piața RCA?

De asemenea, actualii investitori, dar și cei interesați de piața de asigurări sunt alungați de o astfel de intervenție.

„Ceea ce va face să rămână pe piață doar actualii „rechini” care vor avea monopol și vor crește prețurile oricât vor dori. Continuarea prelungirii plafonării tarifelor RCA reprezintă o mare greșeală! E nevoie de un calcul corect al prețului RCA”, au spus reprezentanții.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost informat despre părerea reprezentanților COTAR în privința plafonări tarifelor RCA.

Conform comunicatului emis de confederația, reprezentanții se opun ferm. Ei sunt împotriva măsurilor ce vor crea probleme și mai mari în piața asiguratorilor RCA din România. Plafonarea ar putea fi o măsură periculoasă, dacă nivelul va fi la tarifele de referință de la ASF.

„Deși pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă așa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente față de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creșteri”, au declarat reprezentanții COTAR.

Prețurile asigurărilor ar putea crește

În document se precizează faptul că asiguratorii au luat de la persoanele fizice tarife mai mari cu 8- 10%. Acest lucru s-a întâmplat în perioada de plafonare.

De asemenea, dacă prețurile nu sunt plafonate la tariful de referință calculat și afișat pe site-ul ASF, atunci situația nu va ajuta pe nimeni. Mai mult, va da impresie de intervenția executivului pe piața de asigurări.

„Este prioritar pentru ASF să identifice soluții care să încurajeze intrarea unor noi jucători serioși pe segmentul asigurărilor RCA, cu consecința creșterii concurenței sănătoase pe această piață, în beneficiul consumatorilor, și nu să descurajeze potențiali noi investitori, prin măsuri populiste care încalcă principii constituționale și europene. Ar putea intra pe piața din România asigurători serioși care să ofere tarife corecte, la valoarea tarifelor de referință, cu respectarea principiilor de bonnus-mallus”, au declarat cei de la COTAR.

Se dorește adoptarea unor soluții inteligente și eficiente. Menirea acestora este protejarea drepturilor, dar și portofelelor șoferilor din România, dar și a consumatorilor de asigurări, conform antena3.ro.

Reprezentanții confederației cer Guvernului României respingerea oricărei propuneri de prelungite a plafonări tarifelor RCA pe piață.