Infofinanciar > Info > Pilonul II de pensii private, un subiect controversat. Marcel Ciolacu: „Acestea nu pot fi susținute numai de statul român”
Info

Pilonul II de pensii private, un subiect controversat. Marcel Ciolacu: „Acestea nu pot fi susținute numai de statul român”

marcel ciolacu bani cash taxe noi (sursă foto: Biz Brașov)
Sursa foto: Arhiva companiei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat faptul că orice premier s-ar bucura să aibă veniturile suplimentare care se duc către Pilonul II de pensii. Cu toate acestea, după ce a discutat cu reprezentanții BNR și Băncii Mondiale, el a ajuns la concluzia că sustenabilitatea pe termen lung a României depinde de pensiile private.

De asemenea, premierul a transmis că pensiile private nu pot fi susținute doar de statul român.

Declarațiile premierul despre Pilonul II de pensii private

„Știu că mi s-a pus în cârcă cu pensiile private. Pilonul 2 de pensii e un efort bugetar de peste 1%. Orice prim-ministru s-ar bucura să aibă venituri de 1% din PIB, 18-19 miliarde lei să le am în plus în buget. Dar după ce am discutat și cu BNR și cu specialiști, ni s-a explicat și cum este în Statele Unite, am vorbit și cu Banca Mondială. Și mi-am dat seama că totuși sustenabilitatea pentru România pe termen mediu și lung impune pensii private. Dar nu susținute numai de statul român.

Noi trebuie să dezvoltăm și servicii. Sistemul de sănătate privat 90% îl susține statul român. La un moment dat trebuie să ne învățăm să facem asigurări de sănătate dacă vrem servicii în zona privată, Acest lucru se va dezvolta în momentul în care intrăm în OCDE. În momentul acela și băncile elvețiene și marii jucători vor intra într-o țară dezvoltată, pe care n-o mai poate întoarce politicul, indiferent cine ajunge la putere”. Acestea au fost declarațiile premierului Marcel Ciolacu.

Însă, nu este clar ceea ce a vrut să spună premierul prin faptul că pensiile private sunt susținute de stat. Pilonul II de pensii private este finanțat din banii salariaților român, care cotizează lunar 4,75% din salariul său. Deși contribuțiile sunt colectate prin Casa Națională de Pensii, ele sunt virate apoi către fondurile de pensii private.

Contribuțiile la Pilonul II de pensii private

De-a lungul timpului, Pilonul II de pensii private a fost vizat de o serie de atacuri și încercări de naționalizare. La finalul lunii septembrie 2023, parlamentarii PSD își propuneau să elimine obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii. Însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Guvernul a decis că IT-iștii nu trebuie să contribuie la Pilonul II, dacă ei nu vor acest lucru. Cu toate acestea, nu vor mai fi scutiți de impozit, potrivit pachetului de măsuri fiscale adoptat de Guvern. Cei care vor să contribuie la Pilonul II vor solicita acest lucru în mod expres. Cei care nu sunt obligați să contribuie la Pilonul II, pe lângă IT-iști, sunt angajații din construcții, industria alimentară și agricultură.

De asemenea, noua lege a pensiilor a reintrodus un comision din contribuțiile la Pilonul II pentru administratorii fondurilor de pensii private. Acesta fusese eliminat la finalul anului 2022. Însă acum, administratorii vor plăti acest comision din banii proprii.

Au existat numeroase neclarități în proiectul de lege privind Pilonul II. În ultimele săptămâni, încercările de a aduce schimbări sistemice la Piloul II au devenit din ce în ce mai accentuate, potrivit Economedia.ro